BUKLIJAŠ NIJE VIŠE ČLAN DSV-A

Skandalozna sporost tijela zaduženog za izbor sudaca

Bionic
Reading

Bivši dekan splitskog Pravnog fakulteta prof. dr. sc. Boris Buklijaš udaljen je s dužnosti člana Državnog sudbenog vijeća sedam mjeseci nakon izbijanja korupcijske afere u kojoj ga USKOK sumnjiči za zlouporabu položaja i primanje mita u vrijednosti od gotovo pola milijuna kuna

Odluka Državnog sudbenog vijeća o uklanjanju Buklijaša s mjesta člana tog, za sudbenu vlast u Hrvatskoj, vrlo važnog mjesta vrijedi do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka koji se protiv njega vodi zbog zloporabe položaja i ovlasti te primanja mita.

Odluku o Buklijašu donijelo je, piše Slobodna Dalmacija, Državno sudbeno vijeće u sastavu Ranko Marijan, mr. sc. Dražen Jakovina, Tihana Cišer, Davorin Mlakar, prof. dr. sc. Alan Uzelac, Marko Rašo, dr. sc. Marin Mrčela Josip Leko, Mijo Galiot i Marko Pribisalić na svojoj sjednici 30. siječnja 2014. godine.

U obrazloženju DSV-a stoji da se 'za vrijeme udaljenja od obavljanja dužnosti prof. dr. sc. Borisu Buklijašu uskraćuje nagrada za rad u Državnom sudbenom vijeću'.

Profesor Buklijaš uhićen je sredinom listopada prošle godine, a tereti ga se da je fakultetu prouzročio milijunsku štetu lažiranjem putnih naloga, korištenjem službenog terenskog vozila za privatne svrhe, ali i napuhivanjem cijene radova na fakultetskoj zgradi, pri čemu je navodno pogodovao obrtima i tvrtki svojih suoptuženika, podsjeća Slobodna Dalmacija.

USKOK procjenjuje da se smatra da su Buklijaš i trojica njegovih 'suradnika' svojim koruptivnim djelovanjem oštetili splitski Pravni fakultet za najmanje 1,1 milijun kuna.

Za one koji ne znaju, Državno sudbeno vijeće ključno je u imenovanju, napredovanju, premještaju, razrješenju i stegovnoj odgovornosti sudaca i predsjednika sudova, osim predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Zanimljivo je da je u trenutku pisanja ovoga teksta na internetskim stranicama DSV-a među članovima i dalje na prvom mjestu stajalo ime Borisa Buklijaša.