STIŽE POVIJESNA OLUJA

Sjeveroistok SAD-a: Prazne trgovine, zatvorene škole

08.02.2013 u 15:45

Bionic
Reading

Sjeveroistočna obala Sjedinjenih Država priprema se za veliku snježnu oluju koja je već prouzročila otkazivanje stotina letova, javlja BBC u petak. Trgovine širom sjeveroistoka su skoro ispražnjene jer stanovnici očekuju da će zbog obilnih padalina danima biti zarobljeni u kućama. Ogromne gužve su i na benzinskim postajama, a više od dvije tisuće letova je već otkazano na aerodromima u Newarku, New Yorku, Chicagu i Bostonu, prenosi hrt.hr

Vjeruje se da će oluja izazvati prekide struje i prometni kaos kada stigne s područja Velikih jezera i donose mećavu u dijelove Nove Engleske kasnije u petak.

Vrhunac se očekuje u subotu ujutro po mjesnom vremenu istočno od Cape Coda.

U Bostonu su već zatvorene škole, a očekuje se da će snažni vjetrovi donijeti još obilniji snijeg, a na nekim područjima moglo bi ga napadati do 60 centimetara.

Nacionalna meteorološka služba je priopćila da bi mogla biti 'potencijalno povijesna' oluja i poslala je upozorenja na vremenske uvjete od New Jerseyja do Mainea.

Zrakoplovne kompanije već su otkazale stotine letova diljem regije.

Gradonačelnik Bostona Thomas Menino pozvao je poslodavce da razmisle o tome da dopuste zaposlenicima da ostanu kod kuće kako bi smanjili rizik da ostanu zarobljeni u prometu.

U New Yorku, gdje su još uvijek svježa sjećanja na oluju Sandy iz listopada, škole su za sada otvorene, a građanima je rečeno da se pripreme na najgore. 'Zbog mogućih prekida struje i prometnih poteškoća, Newyorčanima se savjetuje da naprave zalihe, među kojima i zalihe lijekova', rekao je gradonačelnik Michael Bloomberg.