SCENARIJI RASPADA

Sjevernokorejski režim može pasti već sljedeći tjedan!

26.09.2013 u 12:26

Bionic
Reading

Izvješće koje je napravio američki istraživački institut Rand Corporation kaže da je Sjeverna Koreja država koja bi se mogla raspasti u svakom trenutku, prenosi BBC. Režim je iznenadio mnoge svojom otpornošću; preživio je dvije traumatične promjene vodstva, sankcije zbog nuklearnog programa i glad koja je možda ubila više od milijun ljudi. Rand Corporation donosi nekoliko mogućih scenarija u slučaju raspada režima iz Pyongyanga

Prvi scenarij zvuči kao sudnji dan na vrhuncu Hladnog rata. Kineska vojska kreće prema jugu Korejskog poluotoka i sudara se s američkim i južnokorejskim snagama koje kreću prema sjeveru. Nastali sukobi izazivaju rat između nuklearno naoružanih supersila. Novo izvješće kaže da je takva konfrontacija uvijek realna opasnost u slučaju naglog sloma sjevernokorejskog režima.

Kolaps u stilu Istočne Njemačke

U izvješću stoji kako je hitno potreban sporazum između Washingtona i Pekinga - uključujući i postavljanje privremene linije podjele unutar Sjeverne Koreje koja bi razdvajala sjevernokorejsku vojsku.

Rand Corporation navodi endemske gospodarske probleme i nestašicu hrane - čak i u glavnom gradu. U izvješću stoji da je i sposobnost režima da drži svoje stanovnike u neznanju o vanjskom svijetu ugrožena te ukazuje i na nezadovoljstvo unutar vojske - uključujući i glasine o atentatu protiv vodstva, piše BBC.

Viši južnokorejski dužnosnik, govoreći pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da je vlada u Seulu također duboko zabrinuta zbog naglog sloma Sjeverne Koreje - u stilu Istočne Njemačke ili Sovjetskog Saveza. Dužnosnik je također naglasio potrebu za vjerodostojnim planovima i većom suradnjom s Kinom.

Poplava izbjeglica

Ali južnokorejska vlada vjerojatno će biti zgrožena prijedlogom da daju Kini zonu nadzora u Sjevernoj Koreji - koju smatraju suverenim teritorijem Koreje.

Rand Corporation kaže da bi Kina vjerojatno vojno intervenirala u Sjevernoj Koreji u slučaju naglog sloma vlasti. Atentat na lidera Kim Jong-una je naveden kao mogući događaj koji bi mogao dovesti do unutarnje osvete i strane intervencije.

Kina bi željela zaustaviti poplavu sjevernokorejskih izbjeglica duž svoje granice. Također, većina stanovnika Južne Koreje nije entuzijastična po pitanju iznenadnog ujedinjenja, strahujući da će veliki troškovi ugroziti njihovo gospodarstvo, piše BBC.

Južna Koreja je oduvijek tvrdila da ima suverenitet nad cijelim Korejskim poluotokom i ima potporu svojih američkih saveznika u potrazi za eventualnim ponovnim ujedinjenjem.

Južnokorejski vojnici će biti zaduženi za rješavanje svih preostalih neprijateljskih elemenata vojske Sjeverne Koreje, hranjenje populacije i uspostave sigurnosti. Posebne snage će krenuti naprijed kako bi osigurale oružje za masovno uništenje - uključujući i sjevernokorejski nuklearni i kemijski program.

Kineske snage južno od rijeke Yalu mogle bi biti zadužene za slične ciljeve.

U izvješću stoji kako bi pravila i scenariji morali biti usvojeni i dogovoreni s Kinom i unaprijed.

Predlažu se pregovori o tri potencijalne linije koji se mogu povući duž poluotoka, kako bi bilo jasno koliko će biti dopušteno kineskim snagama da prodru.  To zvuči kao malo vjerojatan scenarij. Daljnja podjela na poluotoku će razbjesniti nacionaliste u Južnoj Koreji, koji na svoju domovinu gledaju kao na rastuću ekonomsku silu u svijetu.

Kina ne vjeruje američkim namjerama u Koreji ili bilo gdje drugdje, prigovarajući da je Washington već pokušava obuzdati politikom okruženja od Mongolije do Vijetnama.

Neki u Južnoj Koreji već sumnjaju da Kina ima plan blokirati ponovno ujedinjenje i pripojiti Sjevernu Koreju ili njezine dijelove te osigurati prirodne resurse i luku na Pacifiku za Peking.

Kina nije bila spremna razgovarati o bilo kakvim scenarijima dosad, zbog straha da će uznemiriti saveznike Komunističke partije u Pyongyangu.

No, diplomati kažu da je Kina pokazala više znakova suradnje nedavno, čak i da tiho pomaže nekim sjevernokorejskim izbjeglicama da potraže siguran prolaz ka Južnoj.

Nacionalističke strasti uzburkale su se na sjeveroistoku Azije u ovom trenutku i tvrdolinijaši u Kini mogu inzistirati na čvrstom teritorijalnom tamponu protiv američkih zadiranja – pod gotovo svaku cijenu.

Međutim, pragmatizam sa svih strana također ima utjecaja, tvrdeći da je krizno planiranje bitno za ono što bi moglo postati sigurnosna noćna mora u središtu najdinamičnije ekonomske regije na svijetu.

Sjeverna Koreja može preživjeti kao totalitarna anomalija još dva desetljeća. No nitko u susjednim metropolama ne može biti siguran da do pada režima neće doći već sljedećeg tjedna.