SVIJET OSUĐUJE

Sjeverna Koreja uspješno lansirala raketu

12.12.2012 u 09:21

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja uspješno je u srijedu lansirala raketu čime je izazvala osudu međunarodne zajednice i dodatno naglasila prijetnju koju ta siromašna i izolirana zemlja predstavlja svojim azijskim susjedima, prenose agencije

Pjongjang tvrdi da je raketa dugog dometa lansirana kako bi postavila meteorološki satelit u orbitu, dok Sjedinjene Države, Japan i Južna Koreja vjeruju da je riječ o testiranju tehnologije kojom bi sjevernokorejski režim jednoga dana mogao nuklearnim bojevim glavama doseći udaljene ciljeve, poput kontinentalnog dijela SAD-a.

CNN piše kako južnokorejska vlada procjenjuje da je Pjongjang potrošio oko 1.3 milijarde dolara na program lansiranja rakete ove godine.

'Satelit je ušao u planiranu orbitu', objavila je trijumfalno sjevernokorejska državna televizija, a nakon toga postaja je emitirala domoljubne pjesme, prenosi Reuters.

Lansiranje je bilo uspješno za razliku od pokusa u travnju kad je raketa pala u more nakon manje od dvije minute leta, objavili su japanski i južnokorejski obrambeni dužnosnici.

Sj. Koreja uspješno lansirala raketu


Zapovjedništvo obrane sjevernoameričkog zračnog prostora (NORAD) objavilo je da se 'čini kako je lansirani objekt ušao u orbitu', što je bila prva neovisna potvrda sjevernokorejskih tvrdnji.

Pjongjang je lansirao balističku raketu unatoč tomu što je prije nekoliko dana objavio da će zbog tehničkih problema možda odgoditi lansiranje svoje rakete koje je isprva bilo planirano između 10. i 22. prosinca.

Lansiranje su osudili SAD, Japan, Južna Koreja i Rusija jer su njime prekršene rezolucije UN-a koje Sjevernoj Koreji zabranjuju razvoj raketne i nuklearne tehnologije.

Washington je lansiranje osudio kao 'provokaciju', a Japan je pozvao na održavanje hitnog sastanka Vijeća sigurnosti UN-a.

'Međunarodna zajednica mora djelovati zajednički kako bi Sjevernoj Koreji poslala jasnu poruku da kršenja rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a imaju posljedice', objavila je Bijela kuća u priopćenju.

Čak je i Kina, jedini saveznik Sjeverne Koreje, izrazila 'duboku zabrinutost' zbog lansiranja rakete.

Japan je u ponedjeljak izvijestio da je zbog najavljenog lansiranja sjevernokorejske rakete stanje pripravnosti podigao na najvišu razinu. U očekivanju lansiranja grupirao je rakete zemlja-zrak Patriot PAC 3 u Tokiju i na otoku Okinawi i rasporedio tri razarača opremljena raketama za presretanje SM-3.

Lansiranje sjevernokorejske rakete