SAD UPOZORAVA

Sjeverna Koreja provocira lansiranjem ‘satelita’

02.12.2012 u 07:59

Bionic
Reading

Sjedinjene Države u subotu su osudile sjevernokorejsku najavu lansiranja projektila dugog dometa sredinom prosinca kao ‘vrlo provokativnu’, upozorivši da Pjongjang tim potezom ugrožava mir i sigurnost u regiji i krši relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti UN

‘Sjevernokorejsko lansiranje 'satelita' bilo bi vrlo provokativan postupak koji prijeti miru i sigurnosti u regiji’, rekla je u priopćenju glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

‘Svako sjevernokorejsko lansiranje uz uporabu tehnologije balističkih projektila izravno je kršenje rezolucija 1718 i 1874 Vijeća sigurnosti UN’, dodala je.

‘Predsjednička izjava Vijeća sigurnosti UN, jednoglasno prihvaćena 16. travnja 2012. snažno osuđuje sjevernokorejsko lansiranje projektila od 13. travnja i izražava odlučnost za poduzimanje akcije u slučaju novog lansiranja. Pozivamo Sjevernu Koreju da u cijelosti poštuje svoje obveze iz svih relevantnih rezolucija VS UN’, stoji u priopćenju State Departmenta.

Lansiranja, predviđeno za razdoblje od 10. do 22. prosinca, vjerojatno će izazvati dodatnu napetost u odnosima Pjongjanga s Washingtonom i Seulom, u vrijeme kada Južna Koreja održava predsjedničke izbore 19. prosinca, a SAD se priprema za drugi mandat predsjednika Baracka Obame, komentira američka TV mreža Fox News.

Američko Državno tajništvo upozorava Sjevernu Koreju da će ulaganje u nuklearno oružje i projektile dugog dometa dodatno izolirati i osiromašiti zemlju, sugerirajući da je put u sigurnost za Pjongjang ulaganje u svoje ljude i poštivanje međunarodnih obveza.

‘SAD se konzultira sa članicama Šestorke i drugim ključnim saveznicima i partnerima oko idućih koraka’, dodaje se u priopćenju.

Japan je u subotu objavio da odgađa pregovore sa Sjevernom Korejom nakon najave lansiranja rakete u prosincu, izvijestila je novinska agencija Kyodo.

Visoki japanski i sjevernokorejski diplomati trebali su se sastati u Pekingu 5-6. prosinca nakon rijetkih razgovora u Mongoliji sredinom studenog, koji su obilježili sastanak na višoj razini između dviju zemalja u četiri godine.

Japanski premijer Yoshihiko Noda odlučio je odgoditi bilateralne razgovore sa Sjevernom Korejom zbog objave planova za lansiranje ‘satelita za promatranje Zemlje’, navodi Kyodo.

Japanski ministar obrane Satoshi Morimoto je izdao nalog obrambenim snagama da se pripreme za uništavanje rakete Sjeverne Koreje, ako bude potrebno, u slučaju njezinog lansiranja, izvijestila je agencija.
Južna Koreja izrazila je duboku zabrinutost nakon što je Sjeverna Koreja u subotu najavila lansiranje rakete, sedam mjeseci nakon sličnog neuspjelog lansiranja, koji su Zapadnjaci protumačili kao prikriveni pokus lansiranja rakete dugoga dometa koja može nositi nuklearnu bojnu glavu.

‘Vlada izražava duboku zabrinutost’, stoji u priopćenju južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova objavljenog nakon jutrošnje najave Pyongyanga, posredstvom službene novinske agencije KCNA o lansiranju rakete kojom će se u orbitu poslati satelit za promatranja na Zemlji.

UN je u četvrtak upozorio Sjevernu Koreju da ne ponavlja lansiranje iz travnja, sumnjajući da se radilo o pokusu lansiranja balističke rakete koja može nositi nuklearnu bojevu glavu.