okupio se parlament

Sjeverna Koreja pozvala na ekonomski rast i poboljšanje životnih uvjeta

08.02.2022 u 09:15

Bionic
Reading

Sjevernokorejski parlament obećao je razviti ekonomiju i poboljšati životne uvjete svojih stanovnika usprkos “ustrajnoj borbi” protiv međunarodnih sankcija i pandemije koronavirusa, objavili su u utorak tamošnji mediji.

Prema službenoj novinskoj agenciji KCNA, Vrhovna narodna skupština (VNS), parlament ove zatvorene zemlje, okupio se 6. i 7. veljače kako bi raspravio o proračunu i prihvatio nove zakone o skrbi za djecu te zaštiti svojih građana koji žive u inozemstvu.

Vođa Kim Jong Un nije nazočio sastanku koji je vodio Choe Ryong Hae, njegov glavni pomoćnik koji predsjeda stalnim odborom VNS.

Parlament se rijetko sastaje i uglavnom služi za to da prihvati odluke o proračunu, kadrovima i pravnim pitanjima, kao i zadatke vladajuće Radničke stranke, čiji su članovi i članovi parlamenta.

Parlament se okupio u vrijeme kad se država suočava s ekonomskim problemima u jeku sankcija zbog sjevernokorejskog programa oružja i zatvaranja zbog pandemije covida-19, što je prekinulo trgovinu s Kinom, velikim saveznikom Pjongjanga.

SAD je u ponedjeljak pozvao Sjevernu Koreju na prestanak financiranja nuklearnih i balističkih raketnih programa te na stavljanje potreba svojih građana na prvo mjesto, a Rusija i Kina okrivile su sankcije za pogoršanje uvjeta života u ovoj zatvorenoj Azijskoj državi.