HUMANITARNA KRIZA

Sjeverna Koreja ne želi više američku pomoć u hrani

18.03.2009 u 08:23

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja obavijestila je Sjedinjene Države da više ne želi primati američku pomoć u hrani, objavio je u utorak State Department

'Sjeverna Koreja obavijestila je SAD da više ne želi primati dodatnu američku pomoć u hrani u ovome trenutku', rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Robert Wood. Obavijest Pjongjanga stigla je u zadnjih nekoliko dana, rekao je Wood, dodajući da nije navedeno nikakvo objašnjenje uz tu odluku.

Američka nevladina organizacija koja radi na raspodjeli pomoći u Sjevernoj Koreji, po njegovim je riječima, obaviještena je da će morati napustiti zemlju prije predviđenog roka koncem svibnja.

SAD je obnovio pomoć u hrani Sjevernoj Koreji u svibnju 2008. godine, nakon dvogodišnjeg prekida, dijelom i zbog zabrinutosti zbog nedostatnog nadzora pri raspodjeli. Od tada je isporučeno 169.000 metričkih tona američke pomoći u hrani.

State Department izrazio je nezadovoljstvo zbog poteza Pjongjanga. Jedan američki dužnosnik izjavio je da će SAD pokušati uvjeriti Pjongjang da izmjeni odluku.