INDEKS SKRBI ZA PLANET

Sjena neuspjeha nad summitom u Kopenhagenu

14.12.2009 u 16:03

Bionic
Reading

Najveći onečišćivači, Kina i Sjedinjene Države, nalaze se među zemljama koje najslabije skrbe za planet prema godišnjem indeksu na kojem je Hrvatska 48., objavljeno je u ponedjeljak u vrijeme kada summitu o klimi u Kopenhagenu prijeti neuspjeh

KOPENHAGEN - Ljestvicu postupanja prema klimatskim promjenama (Climate Change Performance Index) objavile su neovisna ustanova Germanwatch te Climate Action Network (CNA, mreža nevladinih ekoloških udruga) tako što su usporedile mjere što ih za očuvanje planeta provodi 60 zemalja, industrijski razvijenije i gospodarstava u usponu.

Objava tog dokumenta pada u vrijeme kada u završnu fazu ulazi dvotjedna svjetska konferencija o klimi u Kopenhagenu koja bi trebala donijeti obvezujući dokument o smanjenju emisija plinova s učinkom staklenika, najodgovornijih za zagrijavanje Zemlje i onečišćenje.

Prva tri mjesta u Indeksu za 2010., ostala su prazna, a najviše je napredovao Brazil, koji je na peto mjesto potisnuo dosad ekološki najsvjesniju Švedsku.

"S obzirom da nijedna zemlja nije uložila dovoljno napora za zaustavljanje opasnih klimatskih promjena, prva tri mjesta ponovo su ostala prazna", rekao je Jan Burck iz Germanwatcha, prenosi agencija dpa.

S ocjenom 47,4 Hrvatska je zauzela 48. od ukupno 60 mjesta, ispred Poljske, Malezije, Cipra, Kine, SAD-a i Grčke na 54. mjestu.

U njezinu je susjedstvu Mađarska na 19. mjestu, dok su lošije Austrija (42.), Slovenija (43.) te Italija na 44. mjestu.

Brazil je s godišnjom ocjenom 68,0 na vrhu, na četvrtom mjestu jer je uspio deforestaciju smanjiti za 50 posto u prošloj godini.

Autori studije pitaju se ipak nije li Brazil smanjio sječu šumu jer je financijska kriza smanjila potražnju soje i palmina ulja te se nije išlo u sadnju novih plantaža tih vrsta.

Kina i SAD pri dnu su ljestvice, jer je svaka od njih odgovorna za oko petinu globalnih emisija ugljičnog dioksida, a nijedna od njih nije se obvezala na velika smanjenja emisija tih plinova.

Najlošije, zadnje mjesto u poduzimanju mjera za spas planeta, zauzela je Saudijska Arabija s ocjenom 28,7. Međutim, golema je razlika u ocjeni između nje i pretposljednje Kanade s ocjenom 40,7.

Agencija AFP iz Kopenhagena donosi ocjene da bi summit o klimi, koji ulazi u ključnu fazu, mogao donijeti propast, jer su veliki onečišćivači zapleteni u međuoptuživanju.

Rasprava u kojoj je u nedjelju sudjelovalo 50 ministara za okoliš protekla je "u rastućim napetostima između Amerikanaca i Kineza", te se strahuje od najgoreg, od izostanka sporazuma, piše AFP pozivajući se na neimenovani izvor.

"Znam da ima ljudi koji će kazati da je Kina kriva ne dobijemo li sporazum. To je trik kojim se koriste razvijene zemlje. Neka radije pogledaju vlastita stajališta i neka se ne koriste Kinom kao izlikom", rekao je zamjenik kineskog šefa diplomacije He Yafei za Financial Times.

Kina i ostale zemlje u usponu traže da najbogatiji ponesu najviše financijskog tereta za prilagodbu na druge, obnovljive izvore energije.