ŠTO JE STANIĆ NAPISAO BAJIĆU

Sjekle su se nepostojeće šume, plaćali neizgrađeni prijelazi...

28.10.2013 u 14:20

Bionic
Reading

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić danas je Državnom odvjetništvu podnio kaznenu prijavu protiv bivšeg HDZ-ovog ministra prometa Božidara Kalmete i njegovih najbližih suradnika zbog sumnje da su se radi pljačke u cestogradnji udružili u zločinačku organizaciju.

Stanić je, uz ostale, kazneno prijavio dvojicu bivših državnih tajnika u Kalmetinom ministarstvu mora Zdravka Livakovića i Milivoja Mikulića, bivšeg člana uprave Hrvatskih autocesta Josipa Sapunara i bivšeg direktora Hrvatskih cesta Stjepka Bobana, koji su prošli tjedan uhićeni zbog izvlačenja novca iz HAC-a.

Taj sindikalac, koji već duže vrijeme ukazuje na nepravilnosti u HAC-u, sumnju u zločinačku organizaciju potkrepljuje dokumentacijom i svojim saznanjima jer je tri godine bio član Nadzornog odbora u toj javnoj tvrtki.

'Zdrava pamet vodi u smjeru gdje se vidi da je Božidar Kalmeta bio ta osoba koja je upravljala cijelim procesom velike pljačke u cestogradnji', kazao je Stanić. On je, kaže, očekivao da će slijedom događaja i Kalmeta biti pozvan objasniti svoju ulogu, ali je odlučio podnijeti kaznenu prijavu jer se ništa ne događa i jer sumnja da je riječ o ograničenoj akciji.

Stanić tvrdi da je Kalmeta vodio paralelnu upravu u HAC-u, a u kaznenoj prijavi je naveo i niz spornih pojedinačnih slučajeva. Kad se pogleda u troškovnike vidi se da su se sjekle nepostojeće šume, primali novci za neizgrađene pješačke prijelaze i namještali natječaji za signalne stupiće, rekao je Stanić.


Božidar Kalmeta ne može reći da nije znao, a i da nije znao to ga ne oslobađa od odgovornosti', dodao je. Osim zbog zločinačkog udruživanja, Stanić je Kalmetu odlučio kazneno prijaviti i zbog prijetnji. Kakao je objasnio Stanić, Kalmeta je prošlog tjedna najavio prijavu protiv njega zbog klevete ali to nije učinio pa samu najavu tužbe smatra prijetnjom. Ustvrdio je da je Kalmetina metoda vladanja suptilni način pritiskanja svih onih koji bi eventualno mogli prokazati što se to događalo.

Tekst kaznene prijave pročitajte OVDJE!

Uskok je prošlog tjedna pokrenuo istragu u slučaju Remorker zbog izvlačenja milijunskih iznosa iz HAC-a, nakon čega je sud odredio jednomjesečni istražni zatvor protiv Livakovića, Mikulića, Stjepka Bobana, direktora građevinske tvrtke Viadukt Ivana Berketa i Damira Kezelea te direktora tvrtke Zagorje Tehnobeton Miroslava Bunića. Ranije je zatvoren i bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar. Od osmero osumnjičenih 'vani' je ostao jedino vlasnik češke tvrtke Remorker International Igor Premilovac koji je slobodu 'kupio' priznanjem da je preko njegovog poduzeća izvlačen novac iz HAC-a. Zagrebački Županijski sud je prema neslužbenim podacima na zahtijev Uskoka počeo blokirati imovinu osumnjičenika u toj aferi koje se tereti da su od 2005. do 2010. HAC oštetili za više od 42 milijuna kuna.