TRAŽE SE NOVI ČLANOVI

Sjećate se Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije?

02.03.2016 u 16:23

Bionic
Reading

Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove uputio je javni poziv za podnošenje prijedloga za imenovanje šest članova Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije iz redova poslodavaca i sindikata te organizacija civilnog društva koje se bave borbom protiv korupcije, kao i predstavnika akademske zajednice, stručnjaka i medija

S obzirom na to da mandat članova Nacionalnog vijeća traje do isteka mandata pojedinog saziva Sabora, osim onih iz redova novih saborskih zastupnika potrebno je imenovati ostale nove članove. Vijeće, podsjetimo, ima 11 članova, a predsjednika Vijeća i dva člana bira se iz redova oporbe te još dva člana iz redova parlamentarne većine i sve njih predlažu kolege im zastupnici ili zastupnički klubovi u Saboru.

Predsjednik Vijeća u ovom 8. sazivu Sabora je SDP-ov Željko Jovanović, koji je to bio i ranije, kada je njegova stranka bila u oporbi, a potpredsjednik Vijeća je HDZ-ov Ivan Anušić, dok su ostali članovi iz zastupničkih redova SDP-ova Ingrid Antičević Marinović i HNS-ov Milorad Batinić te HDZ-ov Tomislav Čuljak.

No Vijeće uz saborske zastupnike čine predstavnici poslodavaca i sindikata, organizacija civilnog društva, akademske zajednice i stručnjaka te medija pa je saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove uputio javni poziv za podnošenje prijedloga za imenovanje preostalih šest članova.

Oni se dostavljaju Odboru za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskog sabora, na adresu Trg sv. Marka 6, 10 000 Zagreb, u roku od 15 dana od dana objave javnog poziva u Narodnim novinama, a potrebno je dostaviti obrazloženi prijedlog s naznakom iz kojeg se reda predstavnika predlaže kandidat te životopisom i uvjerenjem nadležnog suda da se protiv kandidata ne vodi kazneni postupak.

Detalje možete pogledati u javnom pozivu objavljenom i na internetskim stranicama Sabora, kojemu Vijeće podnosi godišnje izvješće o svom radu u okviru kojega treba nadzirati i pratiti provedbu Nacionalnog programa suzbijanja korupcije, kao i podatke o pojavama korupcije koje na njegov zahtjev dostavljaju tijela zadužena za provedbu Programa. Vijeće također analizira izvješća nadležnih tijela o provedbi Programa i akcijskih planova suzbijanja korupcije te ocjenjuje načine i rezultate provedbe i predlaže mjere za veću učinkovitost provedbe Programa.

Ono je također zaduženo za poticanje i usmjeravanje suradnje Sabora i državnih i drugih tijela te ostalih čimbenika zaduženih za provedbu Programa te je dužno razmotriti prijedloge, pritužbe, stajališta i mišljenja koja mu, vezano uz pojave korupcije, upute pravne i fizičke osobe, a Vijeće ih potom treba proslijediti nadležnim tijelima.