KRVAVI USKRS

Sjećanje na prvog poginulog branitelja Josipa Jovića

31.03.2013 u 09:14

Bionic
Reading

Na današnji dan prije 22. godine u Nacionalnom parku Plitvice, na 'Krvavi Uskrs' 1991. godine poginuo je prvi hrvatski redarstvenik Josip Jović. Tim povodom ispred spomen obilježja Josipu Joviću na Plitvicama u podne održat će se komemoracija kojoj će nazočiti najviši državni dužnosnici

Zasjeda i pucnjevi iz šume dočekali su autobus hrvatske specijalne policije koja je išla razbiti pobunjene srpske teroriste, koji su zauzeli Nacionalni park, te ga pripojili umjetnoj tvorevini SAO Krajini.

edan od autobusa pogodila je tromblonska mina, no srećom nije eksplodirala. Pobunjenici su ubrzo razbijeni, no u međusobnoj razmjeni vatre osim smrtno je stradao i 22-godišnji Josip Jović koji je ostao upamćen kao prva žrtva Domovinskog rata. U akciji je prema službenim policijskim zapisnicima uhićeno devet osoba, među kojima i Goran Hadžić, koji je nedugo zatim i političkom odlukom pušten, te je postao jedan od glavnih vođa srpske pobune pogotovo u istočnom dijelu Hrvatske.

Iako je akcija na Plitvicama bila uspješna, lokalni Srbi nisu se time mirili, što je ostalo dokumentirano u Yutellovim snimkama.

U svom naumu uz pomoć JNA pobunjeni Srbi su ubrzo i uspjeli, no četiri godine poslije umjetna tvorevina SAO Krajina u vojno redarstvenoj akciji Oluja se raspala u samo nekoliko dana.