uskrsnice

Sisak pomaže građanima i gospodarstvu

07.04.2020 u 15:26

Bionic
Reading

Najavljene uskrsnice za sve sisačke umirovljenike i nezaposlene, čija je isplata bila najavljena za sredinu ožujka, ali je zbog pandemije koronovirusa odgođena, bit će korisnicima dostavljene poštom, izvijestio je Grad Sisak predstavljajući mjere pomoći građanima i gospodarstvu

Kako stoji u priopćenju Grada Siska, budući da se ne mogu uskoro očekivati normalni uvjeti isplate na gradskim blagajnama, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček odlučila je da se sve uskrsnice, koje se, ovisno o visini mirovine, kreću od 100 do 300 kuna, dostave poštom. Osim umirovljenika čija su primanja niža od 5000 kuna, pravo na uskrsnicu od 150 kuna imaju i svi nezaposleni, ukupno oko 14.000 građana.

Gradonačelnici i gradskim djelatnicima plaće manje 20 posto

S obzirom na smanjenu gospodarsku aktivnost i očekivani pad prihoda na svim razinama donesena je i odluka o smanjivanju plaća djelatnicima grada i ustanovama, na čelu s gradonačelnicom, za 20 posto u naredna četiri mjeseca, sve do srpnja. Za isto se razdoblje obustavljaju i sve naknade članovima upravnih vijeća, nadzornih odbora i Gradskog vijeća, koje će paket mjera usvojiti na sjednici elektroničkim putem.

U vrijeme ograničenja, najugroženiji građani i gospodarstvo, dobit će paket stimulansa i otpisa u ukupnom iznosu od 16 milijuna kuna. Otpisuju se sva potraživanja od onih koji imaju zabranu rada i to za komunalnu naknadu, zakupnine i odvoz otpada. U završnoj je fazi potpisivanje ugovora s bankama koje će uz subvenciju Grada poduzetnicima koji zapošljavaju Siščane osigurati obrtni kapital za nastavak poslovanja preko programa Sisački poduzetnik.

Pomoć i gradskim tvrtkama

Korisnici gradskih usluga, parkinga, vrtića, školske kuhinje i slično, neće plaćati usluge dok se ne uspostavi normalno poslovanje. Manjak u prihodima ustanova pokriti će Grad Sisak, koji dodatnim sredstvima financira i program pomoći u kući za starije i nemoćne, koji provodi gradsko društvo Crvenog križa.

Sa 16 milijuna kuna osigurat će se i plaćanje obveza gradskih tvrtki, koje zbog restrikcija imaju gotovo ugašeno poslovanje, kao što su Autopromet i Gradska tržnica. Dok se ne uspostavi prodaja proizvoda OPG-a na tržnicama, prodaja se odvija putem sisačkog e-Placa https://trznica-sisak.hr/sisacki-e-plac/, koji je uspostavila Sisačka tržnica.