55 medicinskih sestara i fizioterapeuta

Sisački Most pita zašto ustanove za njegu u kući nisu dobile zaštitnu opremu

31.03.2020 u 12:34

Bionic
Reading

Sisačko-moslavački Most nezavisnih lista upozorio je u utorak da su pri podjeli zaštitne opreme zdravstvenim ustanovama na području te županije izostavljene ustanove za zdravstvenu njegu u kući

'Podjelom opreme nisu obuhvaćene ustanove za zdravstvenu njegu u kući. Radi se o nekih 55 medicinskih sestara i fizioterapeuta u našoj županiji koji su po rješenju Ministarstva zdravstva i ugovoru s HZZO-om u mreži javne zdravstvene službe Republike Hrvatske. Dakle, oni su zbog mjera za sprječavanje koronavirusa prema uputama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva kod palijativnih i kroničnih pacijenata dužni provoditi indicirane i neodgodive zdravstvene usluge', priopćio je u utorak Most.

Neke od tih ustanova odmah su reagirale i poslale upit Županijskome stožeru Civilne zaštite, navodi Most i dodaje da je odgovor predsjednika tog stožera Romana Rosavca ostavio mnoga pitanja.

Naime, navodi Most, kako je odgovorio Rosavec, zaštitna oprema podijeljena je u skladu s definiranim popisom zdravstvenih ustanova Civilnog stožera RH i Ravnateljstva RH. Prema tome, kako je objasnio, o tome kome će se i koliko zaštitne opreme podijeliti nije odlučivao sisačko-moslavački Županijski stožer Civilne zaštite.

Na takav odgovor, stoji u priopćenju, Most postavlja pitanje nije li Županijski stožer trebao poslati popis ustanova Nacionalnom stožeru, što, kako ističe, bilo logično, ili je, dodaje, Nacionalni stožer donio neku svoju diskrecijsku odluku i zaobišao djelatnosti zdravstvene njege i fizikalne terapije u kući koje su nezaobilazne u zdravstvenom sustavu, a njihovi zdravstveni radnici svakodnevno rade i izlažu se na terenu po županiji bez dovoljno zaštitne opreme.

Na kraju Most poziva Nacionalni stožer i ministra zdravstva da interveniraju i dostave zaštitnu opremu za izostavljeni segment zdravstvene zaštite u Sisačko-moslavačkoj županiji.

'Isto tako, očekujemo od Županijskog stožera Civilne zaštite da reagira prema Nacionalnom stožeru i nešto poduzme, a ne da bude samo pasivni relej za njegove odluke bez ikakve inicijative i samo se nepotrebno naslikavaju u podjeli opreme ne detektirajući ili ne rješavajući bilo koji ozbiljniji problem', stoji, među ostalim, na kraju priopćenja Županijske organizacije Mosta nezavisnih lista.