OPORBA SKEPTIČNA, TURSKA ZADOVOLJNA

Sirijski režim prihvatio rusko-američki sporazum o primirju, a borbe jačaju

10.09.2016 u 18:30

Bionic
Reading

Sirijska vlada je odobrila rusko-američki sporazum o primirju koji bi trebao stupiti na snagu u ponedjeljak između režima i pobunjenika dok je oporba izrazila sumnje u pogledu američko-ruskog dogovora. Turska je dogovor pozdravila i sprema humanitarnu pomoć za Alep u suradnji s UN-om, a dogovor je pozdravila i visoka europska predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini. Međutim, nekoliko sati nakon što su Rusija i SAD usuglasile mirovni plan, na jugu Alepa pojačale su se borbe

'Sirijska vlada je odobrila rusko-američki sporazum kojem je jedan od ciljeva postizanje političkog rješenja krize u Siriji', navela je agencija.

Ona je precizirala da će se iz humanitarnih razloga prekinuti neprijateljstva u Alepu. Sporazum se odnosi na prekid neprijateljstava na svim bojišnicama između režima i pobunjenika, a posebice u drugom po veličini gradu zemlje.

Sporazum među ostalim predviđa demilitarizaciju ceste sjeverno od Alepa kojom su se opskrbljivali pobunjenici prije nego ju je zauzeo režim 17. srpnja. Prema sporazumu tom cestom će se upućivati humanitarna pomoć Alepu.

Washington bi trebao uvjeriti pobunjenike da se distanciraju od džihadističkih skupina u pokrajini Alepa i Idliba, posebice od Fronte Farehal-Cham, bivše Fronte al-Nosra, koju i Moskva i Washington smatraju terorističkom skupinom.

Glave točke sporazuma prema izjavama Kerryja i Lavrova

- Prekid zračnih udara režima na područja gdje je nazočna oporba, a tu odredbu američki državni tajnik Kerry drži temeljem sporazuma. Ona se ne odnosi na područja pod kontrolom skupine Islamska država (IS) i Fronte Fateh al-Sham, koje Moskva i Washinghton smatraju terorističkim. Kerry je istaknuo da se ukoliko pobunjeničke skupine žele zadržati vjerodostojnost, moraju u potpunosti distancirati od Fronte al-Sham i od IS-a.

- Obje strane, režim i umjereni pobunjenici se moraju obvezati da neće izvoditi napade ni pokušati zauzimati teritorij i da će poštivati primirje

- Ulazak humanitarne pomoći u opkoljena ili teško dostupna područja, među kojima Alep. Demilitarizacija ceste Castello koja vodi od pobunjeničkih četvrti. Slobodno kretanje civila, pomoći i proizvoda po području Ramuse, jugozapadno od grada.

- Uspostavu zajedničkog rusko-američkog centra koji za razmjenu informacija potrebnih za određivanje teritorija pod kontrolom Fronte al-Cham i pobunjeničkih skupina. Ukoliko se primirje i humanitarni pristup održe cijeli tjedan, SAD i Rusija će uspostaviti suradnju protiv IS i Fronte Fateh al-Sham, posebice koordinacijom zračnih udara na određena područja.

Sirijska oporba skeptična prema rusko-američkom sporazumu, Turska zadovoljna

Sirijska oporba u subotu je izrazila sumnje u pogledu američko-ruskog dogovora dok je Turska je dogovor pozdravila te sprema humanitarnu pomoć za sjeverni grad Alep u suradnji s UN-om.

'Morat ćemo pričekati da vidimo hoće li se režim i njegovi saveznici, među kojima su i Rusi, pridržavati sporazuma o prekidu vatre', rekao je član oporbene Siirijske nacionalne koalicije Samir al-Našar u telefonskom razgovoru za dpa.

'Ovaj sporazum će biti svojevrstan test jer ne vjerujemo režimu i njegovim saveznicima s obzirom na prethodna iskustva kada je o prekidu vatre riječ', istaknuo je.

Turska, koja je vojno angažirana na sjeveru Sirije izrazila je u subotu zadovoljstvo zaključenim dogovorom između Amerikanaca i Rusa koji bi se trebao početi primjenjivati u ponedjeljak.

Dužnosnici u Ankari smatraju da će to olakšati dopremu humanitarne pomoći onima kojima je potrebna.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan 'izbliza je pratio' održavanje pregovora o primirju. U srijedu je otkrio da je o tome razgovarao s američkim predsjednikom Barackom Obamom na marginama summita G20 održanog u Kini.

Turska kani nastaviti s naporima kako bi 'stanovnici Alepa, kao i svih ostalih sirijskih pokrajina, imali što manje problema i kako bi živjeli u trajnom miru bez sukoba', te se nada da će se 'pronaći političko rješenje sukoba', stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Ankara je 'spremna za otpremu humanitarne pomoći u grad Alep' u kojemu je humanitarna situacije zastrašujuća, stoji u priopćenju.

U petogodišnjem sirijskom sukobu ubijeno je više od 290.000 ljudi, a na odlazak iz zemlje bili su prisiljeni milijuni.

Moskva, saveznica režima Bašara al Asada, i Washington podupiru umjerene pobunjenike, nastojeći ponovno pokrenuti mirovni plan koji je krajem 2015. usvojila međunarodna zajednica, a cilj mu je trajni mir, doprema humanitarne pomoći i početak procesa političke tranzicije između režima i umjerene oporbe.

Borbe u Alepu bjesne nakon najave primirja

Nekoliko sati nakon što su Rusija i SAD usuglasile mirovni plan, na jugu Alepa su se pojačale borbe, prenose vojska i pobunjenici.

Vojska je napala područja koja drže pobunjenici u želji da osvoji što više teritorija prije no što u ponedjeljak nastupi primirje diljem države. Pobunjenici prenose kako planiraju protunapad.

U više godina borbi u tom podijeljenom gradu na sjeveru Sirije poginule su tisuće stanovnika, a preživjeli nemaju vode i hrane.

Vojska i milicije vjerne režimu napredovale su iz gradskog područja Ramusa prema pobunjeničkim teritorijima u okrugu Amrija, prenose obje strane.

'Borbe bjesne na svim frontama u južnom dijelu Alepa, no najteži sukob vodi se u Amirji', rekao je Abdul Salam Abdul Razak, vojni glasnogovornik pobunjeničkih brigada.

Nedavni proboji vladinih snaga u Ramusi ponovno su oslobodili glavnu rutu prema području koje drže na zapadu, čime se omogućilo da okruže istok grada kojeg drže pobunjenici.

Britanski Opservatorij za ljudska prava prenosi kako su borbeni zrakoplovi, koji pripadaju ili Siriji ili Rusiji, gađali pobunjeničke gradove sjeverno od Alepa, uključujući Anadan i Hreitan koji se nalaze na važnim opskrbnim rutama pobunjenika.

Opservatorij potvrđuje izvještaje stanovnika i aktivista u istočnom, pobunjeničkom dijelu Alepa, koji tvrde da helikopteri sirijske vojske izbacuju bombe na civilna područja u nekoliko okruga

Mogherini pozdravlja dogovor o Siriji

Visoka europska predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini pozdravila je u subotu dogovor o primirju u Siriji koji su objavili Rusija i SAD i pozvala UN da pripremi prijedloge za pregovore o političkoj tranziciji u Siriji.

'Sve strane u sukobu, osim skupina koje Vijeće sigurnosti UN-a smatra terorističkim organizacijama, sada moraju osigurati učinkovitu provedbu sporazuma', rekla je Mogherini.

Dodala je u priopćenju da se Europska unija pridružuje ostalima koji pozivaju UN da pripremi prijedlog političke tranzicije koji bi služio kao 'početna točka za obnovu međusirijskih pregovora'.