JEH JONSON:

'Sirija je sigurnosna prijetnja za SAD i Europu'

08.02.2014 u 10:24

Bionic
Reading

Sirija je postala prijetnja nacionalnoj sigurnosti za Sjedinjene Države i Europu, rekao je u petak novi američki ministar domovinske sigurnosti Jeh Johnson nakon povratka iz Poljske

'Sirija je bila prva tema razgovora s europskim zemljama i za nas je Sirija postala pitanje nacionalne sigurnosti', rekao je u Washingtonu ministar Johnson u svom prvom velikom govoru nakon što je krajem prosinca preuzeo funkciju.

'Koncentriramo se na strane borce koji odlaze u Siriju', precizirao je dan nakon povratka sa sastanka G6 ministara unutarnjih poslova Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Španjolske, Italije i Poljske. Na temelju našeg i rada naših međunarodnih partnera, znamo da se pojedinci iz Sjedinjenih Država, Kanade i Europe odlaze boriti u Siriju', rekao je.


'Ekstremisti aktivno pokušavaju unovačiti Zapadnjake, indoktrinirati ih i poslati u njihove domovine u ekstremističke misije', dodao je u Wilson Centeru. On je rekao kako je Sirija bila glavna tema sastanka u Poljskoj.

'Ne samo SAD i europski saveznici su jako zabrinuti. Odlučni smo nešto poduzeti', dodao je ministar preciziravši da direktori američke obavještajne agencije CIA i savezne policije FBI također dijele tu zabrinutost.