najranjivije skupine

Širi se lista prava roditelja njegovatelja; povećavaju se i naknade

19.06.2023 u 15:26

Bionic
Reading

Saborska oporba podržala je u ponedjeljak izmjene Zakona o socijalnoj skrbi koje se, kako su isticali vladajući, donose radi veće podrške najranjivijim skupinama u društvu, no zamjera način na koji se one donose

Niz izmjena predlagali smo i ranije, zadnje u ožujku kada je odbijen prijedlog Anke Mrak Taritaš (GLAS) da se produlji status roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta, podsjetili su iz oporbe tijekom rasprave o zakonskim izmjenama.

„U ožujku smo čuli da nema potrebe da se zakon mijenja, a jedan vikend premijer je shvatio da ima potrebe. Koliko je roditelja u otišlo na burzu jer im je u međuvremenu dijete preminulo?”, upitala je Mrak Taritaš (GLAS).

Tek nakon pritiska javnosti i izlaska na ulice odlučilo se za izmjenu zakona, tek kada se naštetilo ugledu predsjedniku Vlade, rekla je Martina Vlašić Iljkić (SDP).

Ako se želi urediti položaj i prava osoba s invaliditetom i osoba koje o njima brinu onda se ta dobra namjera vladajućih može dokazati tako da usvoje i niz drugih zakonskih izmjena, poručila je Marija Selak Raspudić (Most).

Katarina Peović (RF) dodala je da se ne prihvaća niti jedan zakonski prijedlog ili amandman iz oporbenih klupa i da je to eklatantan primjer.

Daus (IDS): To je treća izmjena zakona u godinu dana; Murganić (HDZ): Izmjene su u roku na koji se obvezala Vlada

To je treća izmjena zakona u godinu dana pa se postavlja pitanje kolika je sposobnost ljudi u resornim ministarstvima da pristupe sveobuhvatnom i sustavnom rješavanju problema , kazao je Emil Daus (IDS).

Nada Murganić (HDZ) naglasila je da se zakonske izmjene donose u roku na koji se zaključkom obvezala Vlada. Osim produljenja statusa roditelja njegovatelja trebalo je uskladiti i iznos naknada, te regulirati dodatna prava, pojasnila je.

Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa navela je da se zakonom pravo na status roditelja njegovatelja i njegovatelja proširuje na osobe s poremećajem autističnog spektra četvrtog stupnja, proširuje obuhvat korisnika prava na status roditelja njegovatelja i njegovatelja i na bračnog i izvanbračnog druga, te na životnog ili neformalnog životnog partnera roditelja djeteta s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom.

Povećava se i iznos naknade za roditelje njegovatelje koji njeguju jedno dijete s 530 na 663 eura, za roditelje njegovatelje koji njeguju jedno dijete s teškim zdravstvenim stanjem s 597 na 796 eura. Za roditelje njegovatelje koji samostalno njeguju dvoje ili više djece predlaže se povećanje s 796 na 995 eura.

Omogućava se također roditeljima njegovateljima i njegovateljima rad putem ugovora o djelu ili autorskih ugovora, produljuje pravo na naknadu roditelja njegovatelja do 10 mjeseci nakon smrti djeteta. Ukida se i institut zabilježbe u sustavu socijalne skrbi, rekla je Pletikosa.