'NEPOSREDNA OPASNOST'

Sirene za vrhunac vojne vježbe u Izraelu

02.06.2009 u 11:43

Bionic
Reading

U Izraelu su se oglasile sirene u utorak ujutro, koje su označile vrhunac petodnevne vježbe civilne zaštite, upozoravajući na neposrednu opasnost i pozivajući stanovnike u skloništa

TEL AVIV - Vježba se održava kako bi se provjerila spremnost zemlje u slučaju da više od 7 milijuna izraelskih stanovnika bude napadnuto stotinama raketa dugog i kratkog dometa.

Premijer Benjamin Netanyahu rekao je da vježba nije povezana s iranskom prijetnjom. Teheran je nedavno izjavio da će odgovoriti u slučaju da Izrael napadne njegova nuklearna postrojenja.

Netanyahu je kazao u nedjelju u vladi da je vježba 'rutinska operacija koja nije povezana s nikakvim posebnim događajem bilo koje vrste' niti s upozorenjima obavještajnih službi.

Tijekom vježbe provjeravaju se postupci za zaštitu civila od napada konvencionalnim, kemijskim i biološkim, posebice bakteriološkim, oružjem.

Riječ je o trećoj takvoj vježbi otkako je u ljeto 2006. izbio rat između libanonskog šijitskog pokreta Hezbollaha i Izraela, u kojemu je milijun ljudi na sjeveru Izraela bio izložen raketiranju s libanonskog područja.

Vježba se održava nekoliko dana nakon četverodnevne vježbe kojom je izraelska vojska provjeravala svoju spremnost na možebitne zračne napade iz Sirije i Irana. Bila je to prva vježba u kojoj su se simulirali napadi iz Irana, udaljenog više od 1.000 kilometara.