zabrinuti dalmatinci

Sinoć je diljem Dalmacije na nebu snimljeno misteriozno svjetlo. Evo o čemu je riječ

12.11.2019 u 18:08

Bionic
Reading

Nakon što je jučer diljem Dalmacije snimljeno neobično svijetlo na nebu, u utorak je stiglo objašnjenje za ovaj misteriozni fenomen

Portal Dalamcija danas u ponedjeljak je objavio nekoliko video zapisa iz raznih dijelova Dalmacije koji su snimljeni u isto vrijeme u na kojima se na noćnom nebu mogla vidjeti magličasta svjetlost koja se polagano pomicala.

Danas je poznato o čemu se točno radilo.

Neobična svjetlost iznad Draga Izvor: Društvene mreže / Autor: Dalmacija danas

SpaceX je jučer lansirao drugi kontingent od 60 Starlink satelita koji bi u budućnosti trebali omogućiti globalnu internet pokrivenost. Nakon što su sateliti postavljeni u orbitu, na inicijalnu visinu od oko 250 km, potrošeni drugi stupanje rakete Falcon 9 je izveo manevar za deorbitiranje, kako ne bi ostao u orbiti kao komad svemirskog smeća.

Neobična svjetlost iznad Splita Izvor: Društvene mreže / Autor: Dalmacija danas

Točno u 16:51:32 UTC jedan raketni motor Merlin je izveo retrogradno paljenje od oko dvije minute, čime je brzina drugog stupnja smanjena dovoljno da iznad Afrike ponovno uđe u atmosferu i izgori, s ostacima koji padnu u Indijski ocean.

Trenutak paljenja motora bio je vidljiv na nebu srednje i južne Europe, od Austrije, sve do Hrvatske, gdje su ga snimili brojni zabrinuti građani.