TELEFONSKA SJEDNICA VLADE

Sindikati zadovoljni dodatkom Kolektivnog ugovora za državne službenike

28.07.2016 u 15:12

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada u ostavci održala je telefonsku sjednicu na kojoj je prihvatila dodatak Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike kojim je njegovo trajanje produljeno još godinu dana što su potpisima potvrdili predstavnici sindikata i potpredsjednik Vlade Božo Petrov

Dodatak ugovora vrijedi do sklapanja novog kolektivnog ugovoraza državne službenike i namještenike, a najduže do 1. kolovoza 2017. te je visina dnevnica i terenskog dodatka i dalje zadržana na 150 kuna, a ostaje na snazi i odredba o dodatku od četiri, osam i 10 posto za godine radnog staža.

Potvrđeno je i da će najkasnije do 31. srpnja ove godine biti isplaćen regres za godišnji odmor u iznosu od 1.250 kuna, a o isplati božićnica za 2016. bit će moguće dodatno pregovarati.

Za potpisivanje dodatka Vlada je ovlastila potpredsjednika Vlade u ostavci Božu Petrova, a Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava dobilo je u zadatak o ovome Zaključku izvijestiti Pregovarački odbor sindikata. Njega čine predstavnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH te Sindikat policije Hrvatske i Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a.

Dodatak kao osiguranje s obzirom na političku situaciju

'Za sve zaposlene u državnim službama ovo je jedino moguće pravedno i pravično rješenje. Ugovor istječe 1. kolovoza i postajala je opasnost da nakon 1. studenog, jer ugovor u produljenoj primjeni nakon isteka može biti samo tri mjeseca, a slijede izbori, ljudi možda ne bi imali reguliranu većinu pitanja koja reguliraju njihove plaće i ostala materijalna prava poput prijevoza', istaknuo je za tportal glavni tajnikSindikata policije Hrvatske Edin Sarajlić.

'Ovim dodatkom Vlada nije prihvatila nikakve nove obaveze nego je samo regulirala sa sindikatima da sadašnja razina prava zaposlenih ostane u primjeni do 1. kolovoza iduće godine odnosno do potpisivanja novog kolektivnog ugovora', napominje Sarajlić i zaključuje: 'Neovisno o razvoju političke situacije uslijed predstojećih izbora osiguran je socijalni mir i budućoj Vladi je ostavljen prostor da ona u miru može sa sindikatima pregovarati o novom kolektivnom ugovoru.'