ZOVU HAJDAŠA NA RAZGOVOR

Sindikati HŽ-a prijete štrajkom i prosvjedima

27.01.2015 u 16:47

Bionic
Reading

Sindikat hrvatskih željezničara i Sindikat infrastrukture Hrvatskih željeznica uputili su u utorak poziv ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Siniši Hajdašu Dončiću, kao osobi koja donosi ključne odluke u željezničkom sektoru, kojim ga pozivaju da ih uključi u rješavanja u rješavanje problema u u tvrtkama HŽ infrastruktura i Pružne građevine, jer u suprotnom najavljuju štrajk i javni prosvjed

U pismu koje će dostaviti i izabranoj predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović i premijeru Zoranu Milanoviću, napominju kako je ministar odluke do sada donosio bez konzultacija s predstavnicima radnika, što smatraju pogrešnim.

Podsjećaju da je tvrtka Pružne građevine, u vlasništvu HŽ Infrastrukture, dugi niz godina najuspješnija je tvrtka u sustavu HŽ i nakon pripajanja 800 radnika građevinskih poslova HŽ Infrastrukture i tvrtki POSU i Remont i održavanje pruga, u posljednje dvije godine bilježe dobit oko 230 milijuna kuna.

Upozoravaju kako Uprava želi otpustiti 600 radnika zaposlenih na neodređeno vrijeme te 150 sezonskih radnika, iako je u društvu angažirano oko 700 sezonskih radnika. Na taj će način Uprava će prekršiti odredbe Zakona o radu, protiv čega ćemo se boriti svim dopuštenim sredstvima, ističu sindikati u pismu.

Dodaju kako ne bježe od potrebe restrukturiranja Pružnih građevina, no drže kako nije logično otpuštanja tolikog broja radnika u tvrtki koja od osnutka 2002. kontinuirano bilježi dobit u poslovanju. Smatramo da je pretjerana brojka od 750 radnika koje namjeravaju otpustiti te da bi tvrtka i uz smanjene prihode, mogla očuvati pozitivno poslovanje sa 1300 do 1400 zaposlenih na neodređeno vrijeme, uz angažiranje neophodnog broja sezonskih radnika. Time bi se smanjili troškovi zbrinjavanja radnika te se ne bi znatno povećao broj nezaposlenih, niti broj korisnika socijalnih prava, drže sindikati.

Nelogičnim smatraju namjeru da se najuspješnije društvo želi prodati pod svaku cijenu. Mišljenja su da prodaja Pružnih građevina ne bi trebala biti prioritet, posebice obzirom da tvrtka ima u sastavu i redovno održavanje pruga te da HŽ Infrastruktura bez nje ne može jamčiti sigurno odvijanje željezničkog prometa. Bitno je da cijene budu na tržišnim načelima, što HŽ Infrastruktura, vlasničkim utjecajem na Upravu Pružnih građevina, u svakom trenutku može osigurati, tvrde sindikati.

Smatraju da Uprava HŽ Infrastrukture dulje vrijeme tendenciozno informira ministra Hajdaša Dončića i navodi na pogrešne odluke. U HŽ Infrastrukturi izrađuju poslovni planovi kojima se jedino povećavaju investicije u elektrotehnička postrojenja, dok se ulaganja u održavanje, obnovu pruga i građevinskih objekata drastično smanjuju. Time će se dodatno smanjiti brzine prometovanja vlakova i povećati nekonkurentnost željezničkih prijevoznika i tako stvara temelj za otpuštanja u građevinskom dijelu tvrtke, dok se jedino elektrotehnički dio tvrtke štiti, drže sindikati.

Sumnjaju da nalogodavci takvih investicijskih planova brinu o zaštiti radnika, nego da pojedinci, u zadnjoj godini mandata ove Vlade, pokušavaju 'zgrabiti' što se još može. Time se čini nepopravljiva šteta Pružnim građevinama, HŽ Infrastrukturi, ali i Republici Hrvatskoj upozoravaju sindikati i pozivaju ministra da to zaustavi i naredi izradu kvalitetnijeg, izbalansiranog plana investicija.