veća božićnica i regres

Sindikati dobili korigiranu Vladinu ponudu: ‘Financijski je možda i teža od naših zahtjeva‘

18.10.2022 u 17:03

Bionic
Reading

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar izjavio je u utorak nakon novog kruga pregovora sa Vladom o povećanju osnovice plaća da su dobili novu Vladinu ponudu koja je i "financijski teža" od njihovih zahtjeva, no prvo je trebaju razmotriti sindikalna tijela

Ponuda je možda i "teža" od naše, ali nismo mogli dati mišljenje o njoj, već ćemo je iznijeti sindikalnim tijelima idući tjedan i u utorak iznijeti stav o tome, rekao je Lončar ne želeći iznositi pojedinosti nakon četvrtog pregovaračkog sastanka o povećanju osnovice plaće u državnim službama.

Lončar je podsjetio da je njihov prijedlog za povećanje osnovice plaće bio 4 plus 2 posto uz inflatorni dodatak od 1250 kuna.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je kako je Vladina strana umjesto prihvaćanja sindikalnog prijedloga ponudila korigiranu ponudu koju će iznijeti sindikalnim tijelima i članstvu.

Čini nam se nešto povoljnija, no pričekat ćemo završetak pregovaračkog sastanka javnih službi kako ne bi došlo do kolizije između sindikata, rekao je Jagić.

  • +19
Četvrti sastanak pregovaračkih odbora Vlade i predstavnika sindikata Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

"Nećemo žuriti i sve što eventualno ispregovaraju i postignu sindikati javnih službi oko povećanja osnovice plaća odnosit će se i na državne službe. Postoje rokovi koji se moraju poštivati, a vjerujem da će se nešto više znati nakon sastanka s predstavnicima sindikata javnih službi", dodao je Jagić.

Sindikati javnih službi, čiji je sastanak s predstavnicima Vlade, uslijedio nakon ovog sa državnim službama, najavili su da će odbiti Vladinu ponudu.

Povećanje božićnice za 2022. sa sadašnjih 1.500 na 1.750 kuna

Ministar rada Marin Piletić izjavio je da je Vlada korigirala ponudu sindikatima tako da bi povećanje osnovice plaća od dva posto bilo odmah iza Nove godine, no sindikati javnih službi kažu da je to njima i dalje neprihvatljivo.

Vlada je korigirala ponudu te sada predlaže povećanja osnovice za plaće četiri posto od 1. listopada i dva posto od 1. siječnja iduće godine, izjavio je Piletić nakon četvrtog kruga pregovora sa sindikatima.

Prethodna ponuda koju su sindikati odbili bila je povećanje od dva posto od 1. travnja 2023.

"Korigirali smo ponudu tako da smo ovih dodatnih dva posto pomaknuli na 1. siječanj 2023. Osnovica je već povećana u svibnju za četiri posto, a zajedno s ovim predloženim povećanjima, ukupno povećanje iznosi deset posto", rekao je Piletić.

Dodao je da je ponuđeno i povećanje božićnice za 2022. sa sadašnjih 1.500 na 1.750 kuna, te povećanje regresa i božićnice u 2023. za dodatnih 250 kuna.

Matija Kroflin, pomoćnik glavnog tajnika Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, rekao je da je Vlada napravila iskorak, no on je daleko od očekivanja sindikata i njihovih članova.

"Mi ćemo konzultirati naše članove i vidjeti što će oni reći na ovu ponudu. Vjerojatno se vidimo ponovno za tjedan dana i vjerojatno ćemo očekivati ponovno neku korigiranu vladinu ponudu", rekao je Kroflin nakon pregovora.

Takva ponuda Vlade, kaže Kroflin, dovodi sindikate u nezgodnu situaciju za iduću godinu jer je već ove godine prisutan ozbiljan realni pad plaća članova sindikata, što bi se protegnulo i na iduću godinu.

"Nama to nije prihvatljivo", poručio je Kroflin.