TRAŽE POVEĆANJE PLAĆA

Sindikat tuži Vladu, traži šest posto veći bruto dohodak

11.10.2016 u 14:54

Bionic
Reading

Sindikat administrativno–tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima danas je podnio, prvi u Hrvatskoj, tužbe za povećanje bruto plaće od 6 posto. Ovim tužbama traže povećanje osnovice za obračun plaća sa sadašnjih 5.108,84 kuna na 5.415,37 kuna

'Smatramo da nam je od 1. siječnja 2016. godine osnovica trebala automatizmom porasti jer su se ostvarili svi preduvjeti sukladno Izmjenama i dopunama dodatka sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama, koji je sklopljen 26. listopada 2011. između Vlade RH i sindikata javnih službi i koji se nadovezuje na Dodatak sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama sklopljen 2009. godine. Iznos za sve zaposlenike javnih službi potreban za povećanje osnovice kreće se oko 1,5 milijardi kuna. Ako se tome dodaju i troškovi parničnog postupka te kamate dolazi se do velikog izdatka u proračunu, a sve zbog neodgovornosti i nepoštivanja odredbi sporazuma', stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik sindikata Mario Jakša.

'Današnje tužbe oko povećanja osnovice samo su uvod, a daljnji pravni koraci su tužbe za usklađivanje kvocijenta (pariteta) sa 2008. godinom te dostizanja ciljane cijene rada i proces konvergencije plaća u javnim službama. Ukupni iznos koji zaposlenici javnih službi mogu potraživati na ime navedenog kreće se oko 4 milijarde kuna. Dok ostali sindikati najavljuju tužbe mjesecima i čekaju da sjednu za stol s predstavnicima Vlade RH, za nas to nema smisla. Ako su se određeni uvjeti nekog sporazuma ili ugovora ispunili, po nama, o tome se ne pregovara nego se može i mora pristupiti realizaciji istog odnosno isplatiti ugovorena i stečena prava. S druge strane, Vlade RH ignoriraju sindikate po pitanju navedenih prava pa ispada da smo prvi kada se treba 'rezati', a kada nam nešto oduzeto treba vratiti onda nema novca ili trebamo pregovarati. Jasno je da Vlada neće, bez sudskog postupka, isplatiti navedeno jer ono nije planirano ni u proračunu za 2016, a ni u projekcijama za 2017. i 2018. godinu. Uz sve navedeno, potpuno nam je neprihvatljivo svako 'trgovanje' s rastom plaća za zaposlenike na administrativno–tehničkim poslovima u školama i učeničkim domovima. Smatramo da smo se kao zaposlenici javnih službi i previše odricali ovih sedam godina gospodarske krize i vrijeme je da nam se određena materijalna prava vrate, posebno uzimajući u obzir službene pokazatelje i rast BDP-a. Određenim grupacijama i skupinama u sustavu obrazovanja plaće i prava su i za vrijeme krize rasla, a na štetu administrativno–tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima. Sljedeći mjeseci planiramo ići s nekoliko stotina tužbi i pod svaku cijenu zaštititi sve članove Sindikata ATOS', stoji u sindikalnom priopćenju.