JOVANOVIĆ O UKRADENOM BOŽIĆU

Sindikalni čelnici lažu i pričaju nebuloze!

17.12.2013 u 10:35

Bionic
Reading

Ministar znanosti i obrazovanja dr. Željko Jovanović odbacio je ovih dana optužbe nekih sindikalnih čelnika da je znanstvenicima ukrao Božić i istovremeno ih optužio da, što iz neznanja, a što namjerno, obmanjuju javnost

Prema priopćenju objavljenom na stranicama MZOS-a, ministar je reagirao na tvrdnje sindikalista da je odlučio otkazati Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje među ostalim kako bi 'izbjegao obvezu plaćanja doktorskih studija asistentima u sustavu i stvorio uvjete za potencijalno ukidanje dodataka na plaću od 15 posto za doktorat'.

'Tvrdeći kako je Ministarstvo odlučilo 'ukinuti dodatak na plaću od 15 posto za doktorat' novinari su se pozivali na izjave Vilima Ribića, predsjednika Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, i Igora Radeke, zamjenika predsjednika Sindikata, koji su posljednjih dana u javnosti izrekli niz neistina.

Kada tvrde da Ministarstvo otkazuje granski Kolektivni ugovor radi ukidanja dodatka na plaću od 15 posto na doktorat znanosti, Vilim Ribić i Igor Radeka svjesno obmanjuju javnost budući da obojica dobro znaju da je isti dodatak ugovoren Temeljnim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama te se primjenjuje na sve javne službenike. Intencija je pak Vlade Republike Hrvatske da se, zbog jedinstvenog načina reguliranja prava, prava definirana TKU-om ponovno ne ugovaraju granskim kolektivnim ugovorima.

Što se tiče tvrdnji čelnika sindikata da Ministarstvo inzistira na tome da se iz ugovora briše postojeća odredba po kojoj su ustanove dužne financirati troškove doktorskih studija za svoje asistente, izražavamo čuđenje da Igor Radeka, koji radi u sustavu visokog obrazovanja, ne zna da se ti troškovi već godinama ne obračunavaju za doktorande koji doktorski studij pohađaju na ustanovi s kojom imaju zaključen ugovor o radu, pa čak ni ako takav studij pohađaju na sveučilištu čija je sastavnica njihova matična ustanova. To se događa zato što ustanove, skrbeći za razvoj svojih kadrovskih potencijala, svojim zaposlenicima ne naplaćuju školarine. Predložena promjena u Granskom kolektivnom ugovoru imala je, dakle, intenciju samo verificirati postojeće stanje. Ali od čelnika Sindikata koji nakon deset godina primjene Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju još ne znaju da se svi znanstveni novaci biraju u suradnička zvanja, vjerojatno ne treba ni očekivati bolje.

Medijski istupi gospode iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja imaju očito za cilj samo nepotrebno dizanje tenzija s obzirom na činjenicu da će se, kroz postupak mirenja, o odredbama Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje još pregovarati. Alternativa pregovorima o obuzdavanju rasta mase za plaće u sustavu znanosti i obrazovanja koju nudi Vilim Ribić jest tiskanje novca i dizanje inflacije koje čini država, na što Vlada RH ne može pristati', stoji u priopćenju MZOS-a.

Ministarstvo tijekom pregovora više neće komentirati istupe sindikalnih čelnika pa će tako tijekom božićnih blagdana znanstvenike nastojati poštedjeti sindikalne demagogije.