virus u sjedištu vlasti

Simptome zaraze ima i pobočnik Borisa Johnsona koji je doslovno pobjegao iz Downing Streeta

30.03.2020 u 13:18

Bionic
Reading

Nekoliko sati nakon što je premijer Boris Johnson u petak objavio da je pozitivan na koronavirus isto se dogodilo i njegovu ministru zdravstva, a potom su i dvojica vladinih savjetnika objavila da imaju simptome. Ne može se znati jesu li se njih četvorica međusobno zarazila ili su pokupili bolest od nekog drugog

Ministar zdravstva Matt Hancock, glavni zdravstveni savjetnik britanske vlade Chris Whitty i premijer Johnson bili su jedini u sobi na sjednici vlade video vezom u utorak.

Također su se, prema Johnsonovom službenom dnevniku, sastali više puta u proteklih deset dana kako bi formulirali britanski odgovor na epidemiju.

Whitty je bio uz premijera na tri od 11 novinskih konferenciji o koronavirusu od 16. ožujka.

Mnogi u Downing Streetu, a i šire, pitaju se koliko je osoba bilo u kontaktu s premijerom prije nego što je potvrđeno da ima koronavirus.

U ponedjeljak je objavljeno i da Johnsonov viši savjetnik Dominic Cummings, jedna od najutjecajnijih osoba u vladi, razvio simptome preko vikenda i nalazi se u samoizolaciji. Podsjetimo, Cummings je doslovno pobjegao iz Downing Streeta u petak, nakon što je saznao da je zaražen i Boris Johnson.

Johnsonov glasnogovornik novinarima je u petak kazao da premijer nije bio u bliskom kontaktu s nijednom osobom "od trenutka kada je razvio simptome", odnosno od prošlog četvrtka.

Johnson je prvi svjetski lider koji je objavio da ima COVID-19, dok su se brojni drugi lideri testirali na koronavirus.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro i američki predsjednik Donald Trump objavili su, nakon testiranja, da nemaju koronavirus, dok je kanadski premijer Justin Trudeau otišao u samoizolaciju ranije ovoga mjeseca nakon što je potvrđeno da mu je supruga zaražena.

Michel Barnier, glavni pregovarač Europske unije za brexit, također je bio pozitivan na koronavirus, kao i nekoliko američkih kongresnika.

Sastanci licem u lice

Znanstvenici tvrde da inkubacijski period koronavirusa iznosi od jednog do 14 dana te da postoje pretpostavke o asimptomatskim osobama prenosiocima virusa.

  • +6
Koronavirus u Velikoj Britaniji Izvor: EPA / Autor: FACUNDO ARRIZABALAGA

Johnson se sastajao i s drugim osobama, prema dva izbora bliska premijeru.

Jedan izvor iz Downing Streeta kazao je da 75 od 200 djelatnika u zgradi britanske vlade, koja ima stotinjak prostorija, još uvijek radi u više smjena kako bi se smanjila mogućnost zaraze.

Johnson se također redovito obraćao novinarima u zgradi vlade do 24. ožujka, nakon čega je počeo s video konferencijama.

Neki novinari koji su prisustvovali konferencijama nalaze se u samoizolaciji.

Prošlu srijedu je Johnson, dan prije nego što mu je potvrđen koronavirus, odgovarao na pitanja parlamentaraca u Donjem domu parlamenta.

Ministar za Škotsku Scotland Alister Jack, koji je sjedio pored Johnsona prije sjednice, kazao je da je u četvrtak imao povišenu tjelesnu temperaturu, uz kašalj, te da radi od kuće.

Socijalna distanca

Velika Britanija isprva se odlučila za labaviji pristup koronavirusu bez uvođenja restrikcija, na čemu i dalje ustraje, primjerice, Švedska.

Prije dva tjedna Johnson je promijenio stav i odlučio se za uvođenje restriktivnijih mjera, karakterističnih za većinu europskih zemalja.

Škole u Velikoj Britaniji zatvorene su 20. ožujka, a premijer je tri dana kasnije naredio zatvaranje svih, osim prijeko potrebnih, trgovina.

Samo pet sati nakon što je Johnson objavio da ima koronavirus, Whitty je napisao na Twitteru da ide u samoizolaciju "narednih sedam dana", zbog "simptoma kompatibilnih s covidom-19".

Whitty je tada dodao da će nastaviti savjetovati vladu.

Istoga dana Hancock je objavio da ima koronavirus, uz blage simptome, te da ide u samoizolaciju.