BROJNI PROPUSTI

Šimonović: Smjenjujem upravitelja šibenskog zatvora!

Bionic
Reading

U utorak razrješujem upravitelja zatvora u Šibeniku i pokrećem stegovni postupak. Papiri su već pripremljeni i trebam ih samo potpisati. U tom zatvoru su radili na neadekvatan način, dodatni sati rada su krivo evidentirani, a sve je to nekorektno plaćeno. Zato će reakcija biti vrlo konkretna, rekao je ministar pravosuđa Ivan Šimonović

U usporedbi s drugim zemljama primjetno je da se u Hrvatskoj češće pribjegava propisivanju pritvora, no to je skupo. Jedan dan držanja zatvorenika u zatvoru državu košta 301 kunu, a primjena elektronskog sustava nadzora taj trošak smanjuje na trećinu. Razmatraju se i druga rješenja, od uvođenja sustava kućnog pritvora do nadzirane slobode, rekao je Šimonović na konferenciji za novinare u Zadru pojašnjavajući mjere koje namjerava poduzeti za poboljšanje uočenih nedostataka u zatvorskom sustavu.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i predstavnik UN-ova programa za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj Yuri Afanasiev danas su posjetili zadarski Ured za podršku žrtvama i svjedocima, koji djeluje u sklopu Županijskog suda u Zadru. Osim u Zadru uredi djeluju još pri županijskim sudovima u Osijeku i Vukovaru te pri zagrebačkom Županijskom i Općinskom kaznenom sudu.

Predstavljajući program uspostave tog sustava, ministar pravosuđa Šimonović je rekao kako često govorimo o raznim inovacijama u pravosuđu koje se provode zbog kriterija EU-a. Ovaj put se ne radi da nešto moramo raditi po kriterijima EU-a, nego je ovo naš izbor jer mislimo da to treba raditi, istaknuo je Šimonović.

Program zaštite svjedoka i žrtava naš je izbor koji ima moralne i praktične razloge. Moralni su da se olakša težak položaj žrtava i svjedoka, a praktični da time pridonosimo učinkovitosti pravosuđa i da se češće prijavljuju kaznena djela, rekao je ministar Šimonović.

Navevši da će u sadašnjim uredima do kraja godine raditi sedam profesionalnih djelatnika uz dragocjenu pomoć brojnih volontera, ocijenio je da taj projekt omogućuje sjajnu suradnju države i civilnog društva.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin je, govoreći o programu zaštite svjedoka i žrtava, rekao da je to jedan od programa koji u doba prepoznatih ljudskih prava pridonosi njihovoj zaštiti.

'Program će pomoći i u privođenju pravdi počinitelja kaznenih djela. U početku smo primjenjivali iskustva izvana, posebice iz Velike Britanije, ali smo nadrasli ta iskustva te na njih dogradili vlastita rješenja. To je doprinos Hrvatske i vjerujem da će drugi prepoznati i od nas preuzimati neke stvari', rekao je Hrvatin.

Iznio je podatak da je od osnutka takvih ureda u Hrvatskoj u 606 slučajeva pružena zaštita svjedocima i žrtvama te njihovim obiteljima. Ministar Šimonović je, na novinarske upite, rekao da ti uredi neće pružati ni psihološku ni pravnu pomoć svjedocima, nego će ih pripremati za ono što ih čeka, a to će ubrzati i zaključivanje sudskih postupaka.

Odgovarajući na novinarske upite, sudionici predstavljanja su rekli da se program zaštite svjedoka i žrtava ne odnosi samo na kaznena djela ratnih zločina nego i na sva ostala kaznena djela, posebice na korupciju i organizirani kriminal.

O programu je govorio i stalni predstavnik UN-ova programa za razvoj Yuri Afanasiev, koji je, uz ostalo, istaknuo da Hrvatska 'poduzima korake u cilju unapređenja zaštite žrtava i svjedoka'.

Na novinarski upit o stanju u zadarskom zatvorskom sustavu ministar Šimonović je rekao da je stanje u Zadru dosta dobro, za razliku od Šibenika, gdje ima problema i gdje će ubrzo biti poduzete odlučne mjere. Na upit o naravi tih mjera ministar je najavio da će biti smijenjen upravitelj zatvora u Šibeniku i protiv njega će biti poduzete stegovne mjere. Rješenje je već napisano i samo se čeka da se vratim u Zagreb, kazao je ministar Šimonović.