zarište bojišnice

Simbol ukrajinskog otpora i dalje meta: Rusi nastavljaju napadati Avdivku

27.11.2023 u 13:35

Bionic
Reading

Ukrajina je u ponedjeljak objavila da Rusi nastavljaju napadati Avdivku, grad na istoku zemlje koji je postao jedno od žarišta bojišnice, gdje je, po proruskim blogerima, ruska vojska tijekom vikenda postigla napredak

"Neprijatelj nastavlja izvoditi ofenzive kod Avdivke", rekao je za nacionalnu televiziju glasnogovornik ukrajinske vojske Andrij Kovaljov. Nije rekao jesu li ti napadi odbijeni. Ukrajinska vojska dan prije je objavila da ruski napadi nisu uspjeli. Taj industrijski grad već je više od mjesec dana gotovo u okruženju i meta neprekidnih ruskih napada.

Grad, koji je nakratko bio u rukama proruskih separatista koje je Rusija naoružala 2014., linija je bojišnice u tom području i simbol ukrajinskog otpora.

Na kanalu Telegram Rybar, bliskom ruskoj vojsci, objavljeno je da su ruski vojnici u subotu navečer osvojili "industrijsku zonu jugozapadno od Avdivke".

Zona se nalazi na "uzvisini" što će "olakšati budući napad na Avdivku", po kanalu, koji je izvijestio i o "žestokim borbama" na sjevernim rubovima grada, u blizini tvornice koksa.

  • +3
Ukrajinski vojnici kod Avdivke Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Institut za ratne studije (ISW) iz SAD-a u nedjelju je objavio da su "potvrđena napredovanja" Rusa sjeverozapadno i jugoistočno od Avdivke. Ukrajinci su "nastavili protunapade" u tom području, no nisu uspjeli, po ISW-u.

Kovaljov je rekao da se na južnoj bojišnici ukrajinske snage dobro drže kod Robotina, sela čije je oslobađanje koncem kolovoza produbilo nade u proboj. Rusi su pokušali ponovno zauzeti svoje pozicije, ali nisu uspjeli, rekao je.

Kod Hersona, ruske snage fokusirane su na obranu i pokušavaju otjerati Ukrajince sa okupirane obale Dnjepra gdje je Kijev zauzeo položaje, rekao je.

Ukrajinci su učvrstili položaje na toj obali Dnjepra, što su potvrdili ruski blogeri i vojni stručnjaci, i to bi mogao biti najveći napredak ukrajinske vojske zadnjih mjeseci.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'