javlja OBRAD KOSOVaC

Silovite ljetne oluje i ranije su pogađale Zagreb. Ovako je to izgledalo prije 50 godina

20.07.2023 u 15:07

Bionic
Reading

Razorno nevrijeme koje je jučer pogodilo Zagreb i velik dio Hrvatske iznimno je po svojoj snazi, ali silovitih ljetnih oluja bilo je u metropoli i u prošlosti. U nastavku donosimo medijska svjedočanstva o stradanjima i materijalnim štetama otprije nekoliko desetljeća, s naglaskom na oluje koje su pogodile Zagreb u kolovozu 1970. i lipnju 1975.

U kolovozu 1970. godine Zagreb je pogodilo veliko nevrijeme.

'U teškom su se položaju našli neki građani koji su jutros prolazili automobilima ispod nadvožnjaka u Miramarskoj cesti. Tamo je voda iznenada narasla i do dva metra visine. Ni tramvajski se promet nije odvijao sve do 10 sati prijepodne, dok nisu popravljeni električni uređaji', izvijestio je tadašnji novinar Radiotelevizije Zagreb Obrad Kosovac, a on će kasnije postati glavni urednik Hrvatske radiotelevizije, blizak bivšem predsjedniku Franji Tuđmanu.

Dežurna vatrogasna brigada imala je pune ruke posla te je izvijestila da je dobila 600 do 700 dojava građana, radnih poduzeća i ustanova. Snimke prikazuju poplavljena skladišta tekstilne tvornice Sport Heruc, a na nesreću, u njoj je bila uskladištena veća količina odjevnih predmeta za izvoz u Švicarsku. Šteta u tom trenutku još nije bila procijenjena, ali je nastala i u Nami, Kalinovici, Sljemenu i drugim poduzećima.

'U zagrebačkom je Vjesniku udar groma prekinuo telefonske linije, pa su nekim redakcijama bile prekinute veze sa svijetom. Novinari su se odmah preselili u prostorije u Preradovićevoj ulici i nastavili posao', javio je Kosovac.

Večernji list u članku 'Orkan paralizirao grad' izvijestio je 10. kolovoza 1970. o tome da je prethodnog dana u dvorištu stana u Badalićevoj ulici pronađen mrtav muškarac te da je 'ležao u lokvi kanala koji je bio preplavljen'.

Istog dana oko 16 sati nevrijeme je zahvatilo i Karlovac, a taj grad ostao je bez struje više od 10 sati. Šteta se procjenjivala na oko 30 tisuća dinara.

Pet godina kasnije, 25. lipnja 1975. oko 11 sati, Zagreb je također pogodilo snažno nevrijeme. I tada je tramvajski promet bio zaustavljen, ulice su bile poplavljene, isključena je struja u cijelom gradu, djeca su evakuirana iz škola i vrtića, a u Kustošiji je bujica visine 1,5 metara nosila automobile.

Ljudskih žrtava bilo je i tada: smrtno je stradala starija gospođa te je pronađena mrtva u svom stanu u Ilici.

  • +45
Zagreb dan nakon nevremena sanira štetu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski