NAJAVLJENI IZVANREDNI IZBORI

Sikorski: Potpišite sporazum ili ćete biti mrtvi!

21.02.2014 u 19:27

  • +11

Ukrajina nakon krvavih prosvjeda

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Konstantin Chernichkin

Bionic
Reading

Ukrajina je u petak priopćila da je postignut dogovor o rješavanju krize na pregovorima između predsjednika Viktora Janukoviča, oporbe i trojice europskih ministara koji su trajali čitavu noć. Janukovič je pristao da se formira nova vlada nacionalnog jedinstva, da se vrati ustav iz 2004. te da se održe izvanredni predsjednički izbori, iako nije precizirao kada. Oporba je odlučila potpisati sporazum s ukrajinskim predsjednikom s ciljem okončanja ukrajinske krize

Prosvjednici su čitav dan podizali barikade na Trgu neovisnosti jer se boje da će se policija vratiti na ulice. U pomoć su im stigli i policajci iz zapadne Ukrajine. Za njih je prihvatljiva jedino ostavka vladajućih, unatoč Janukovičevoj ponudi na koju su pristali predstavnici oporbe. Sporazum je potpisan nešto iza 16 sati po ukrajinskom vremenu.

Nedugo zatim, većinom glasova u ukrajinskom parlamentu odlučeno je da se vrati ustav iz 2004., čime su smanjene ovlasti predsjednika. Tristo osamdeset i šest zastupnika glasovalo je 'za'.

'Ne postoji sporazum koji bi nam nešto značio. Postojala je šansa za kompromis, a Janukovič ju je propustio. Ima dva izbora - egzil ili zatvor', poručuju prosvjednici s Majdana nezaležnosti.

'Prerano je za reći', rekao je Andrij Parubij, zapovjednik oporbene 'vojske' sastavljene od dobrovoljaca.

'Postoji i treća snaga u Ukrajini. Govorim o Rusiji. Dakle, Janukovič može potpisati bilo što što mu se sviđa, ali snajperisti i dalje mogu dobiti drugačiju naredbu', dodao je Parubij.

Pregovori su bili teški

Oporba i ministri EU-a: Francuske, Njemačke i Poljske; nisu odmah potvrdili da je postignut dogovor, a jedan je europski izvor ranije kazao da su pregovori bili 'vrlo teški'. 'Pregovori su bili vrlo teški i trajali su cijelu noć', kazao je.

Prosvjednici ne žele nikakav dogovor ni obećanja, žele ostavku vladajućih, piše Reuters.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius kazao je kako treba biti oprezan do samog kraja.

'Oporba se želi posavjetovati s nekima od svojih članova, što je posve razumljivo', rekao je Fabius u live intervjuu za radio Europe 1.

'U ovoj vrsti situacije, sve dok stvari definitivno ne budu završene, važno je ostati vrlo oprezan', kazao je Fabius.

Kiev Post neslužbeno piše kako je Janukovič pristao da se formira nova koalicijska vlada unutar 10 dana, da će vratiti ustav iz 2004. u roku od 48 sati te da bi se predsjednički izbori trebali održati u prosincu, iako sam Janukovič ništa od toga nije vremenski precizirao.

Kako piše Reuters, Janukovič brzo gubi potporu i suočen je s opasnošću od građanskog rata ili čak raspada države koja broji čak 46 milijuna stanovnika. Budući da je stav predsjednika naglo oslabio, zamjenik zapovjednika oružanih snaga podnio je ostavku, a oporbeni zastupnici u parlamentu glasovali su da se ukinu teški antiteroristički zakoni koje je donijela Janukovičeva vlada ovoga mjeseca.

Slijedom događaja, agencija Standard & Poor's smanjila je kreditni rejting Ukrajine drugi put u tri tjedna pozivajući se na povećan rizik od neplaćanja.Zanimljivo je da je poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski snimljen kako jednom od vođa ukrajinske opozicije kaže 'svi ćete biti mrtvi ako ne pristanete na dogovor'.

Sikorski, očigledno nesvjestan da su kamere uključene, upozorio je nakon sastanka da bi uvođenje izvanrednog stanja imalo smrtonosne posljedice, prenio je Guardian. On i ostali ministri Europske unije posreduju između vlade i opozicije nakon najkrvavijih 48 sati u Ukrajini. Dopisnik agencije Reuters izvijestio je da se Janukovič nije smiješio tijekom ceremonije koja je trajala nekoliko minuta, ali da se rukovao s opozicijom.

Vitalij Kličko, jedan od vođa opozicije, prije ceremonije premjestio je pločicu s imenom da ne bi morao sjediti pored Janukoviča.