STOP NASILJU NAD ŽENAMA!

Sigurno mjesto – U tri klika biraj život bez nasilnika

24.02.2012 u 13:22

Bionic
Reading

Ženska soba, centar za seksualna prava, organizacija koja provodi novu kampanju protiv nasilja nad ženama predstavila je u srijedu, 22.2. web stranicu 'Sigurno mjesto - u tri klika biraj život bez nasilnika' namijenjenu ženama žrtvama nasilja, kao i institucijama i organizacijama civilnog društva koji rade na ovoj društvenoj tematici

Pokretanjem web stranice započela je i javna kampanja kojom će Ženska soba, uz podršku javnih osoba iz svijeta kulture i znanosti informirati hrvatsku javnost o gorućem problemu nasilja nad ženama te javnim porukama upućivati sve generacije žena koje trpe nasilje da posjete web stranicu www.sigurnomjesto.hr, informiraju se, prijave nasilnike i potraže pomoć institucija i organizacija koje pružaju pomoć.

Web stranica www.sigurnomjesto.hr namijenjena je ženama žrtvama nasilja od kojih su najčešći nasilje u obitelji i seksualno nasilje. Olakšava im nalaženje pomoći i podrške, na način da na jednom mjestu obuhvate sve potrebne informacije za prijavu nasilja ili donošenje odluke za izlazak iz nasilja.

Koordinatorica Ženske sobe Maja Mamula je istaknula da je anonimnost korisnica weba osigurana te da je na stranici i brzi 'x' koji omogućuje brzi odlazak sa stranice da se ne vidi tko je i što tražio. U ime predsjednika RH Ive Josipovića govorila je Zrinka Vrabec Mojzeš koja je naglasila da je predsjednik jako dobro upoznat s tom kampanjom koju podupire, a na problem nasilja nad ženama upozoravao je u mnogim prilikama. 'Ono što predsjednika posebno zabrinjava je to da je usprkos pozitivnim zakonskim promjenama obiteljsko nasilje u porastu, a u Hrvatskoj je svakih 15 minuta zlostavljana jedna žena', rekla je Vrabec Mojzeš i dodala da se još uvijek premali broj žena odlučuje prijaviti nasilnika.

Smatra da je nasilje iza zatvorenih vrata ne obiteljski, nego problem cijeloga društva, a u njegovoj prevenciji trebaju uz nevladine udruge sudjelovati vlada i cijelo društvo.

Iz vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin je istaknula da je važno da ljudi koji su podržali ovaj projekt pošalju cjelokupnoj javnosti poruke o neprihvatljivosti nasilja nas ženama. 'Svaki oblik nasilja nad ženama zasigurno je najteži oblik kršenja ljudskih prava', rekla je Štimac Radin i naglasila da je u zadnjih deset godina donesen niz zakona i strategija koji su pridonijeli da se povećava broj prijava ne samo za obiteljsko, nego i druge oblike nasilja nad ženama. Napomenula je da je potrebna trajna kampanja na ovu temu nadajući se daljnjoj dobroj suradnji s udrugama.

Predstavljanje ove web stranice financijski je poduprlo Ministarstvo socijalne politike i mladih i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Promociji stranice i javnom lansiranju kamapnje u zagrebačkom hotelu Dubrovnik pridružili su se Ida Prester, Maja Vučić, Jelena Radan, Meritas, Ivica Skoko, Urša Raukar, Goran Bogdan i drugi poznati koji podupiru ovu kampanju, a koja će se odvijati tijekom četiri sljedeće tjedna.