KAKO PREPOZNATI SIMPTOME?

Sezona gripe je na vrhuncu, do sada 25 tisuća zaraženih

06.03.2013 u 15:23

Bionic
Reading

Sezona gripe došla je do svojeg vrhunca. U Hrvatskoj je do sada registrirano oko 12 tisuća zaraženih, rekao je za Media servis voditelj cijepljenja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Bernard Kaić

'Pretpostavljam da ne bi trebalo biti više od 25 tisuća oboljelih ove sezone, ali to je stvarno gruba procjena jer je teško predvidjeti koliko će dugo trajati sezona gripe. Ako pretpostavimo da smo na pola, onda bi moglo biti još toliko ove sezone', kaže Kaić.

Mnogi koji obole, teško mogu raspoznati razliku između gripe i prehlade. 'Ako se radi o nekom blažem obliku gripe praktički je nemoguće razlikovati je li to gripa ili prehlada. Klasičnu sliku gripe je relativno lako razlikovati od prehlade jer je teža bolest. Puno su više temperature, čovjek se puno lošije osjeća nego kod prehlade u smislu glavobolje, nemoći, mišićnih bolova', pojašnjava Kaić.

Ako obolite od gripe, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo preporučuju da konzumirate mnogo tople tekućine, juhe i čajeve, koji su osobito pogodni zato što su bogati mineralima. S obzirom na to da je gripa virusna, a ne bakterijska bolest, antibiotici su neučinkoviti.

Najsigurnija zaštita, tvrde u Zavodu, je cijepljenje. To se još može učiniti kod obiteljskih liječnika i u Zavodima za javno zdravstvo županija. Cijepljenje se poručuje starijima te osobama s kroničnim bolestima.