DOBIO ONOG PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI

Šestak nema novca za privatnog odvjetnika

14.10.2011 u 18:52

Bionic
Reading

Suoptuženik u slučaju "Spice", bivši direktor Podravke Zdravko Šestak, više nije mogao plaćati odabranog odvjetnika pa je tražio i dobio odvjetnika po službenoj dužnosti, zbog čega će nastavak suđenja, najavljen za ponedjeljak, najvjerojatnije biti odgođen kako bi Šestakova nova braniteljica mogla proučiti spis

Zagrebačka odvjetnica Laura Valković potvrdila je za Hinu da je imenovana Šestakovom braniteljicom po službenoj dužnosti te da će u ponedjeljak tražiti odgodu kako bi proučila spis.

Šestakov dosadašnji odvjetnik u slučaju "Spice" Krunoslav Kunštić rekao je da ga je branjenik obavijestio kako ne može plaćati troškove obrane.

U dopisu zagrebačkom Županijskom sudu Šestak je zatražio odvjetnika po službenoj dužnosti, navevši da mu je blokirana sva imovina, da je dvije godine nezaposlen i da će zbog mnogobrojnosti rasprava teško pronaći posao. Jedini prihod njegove obitelji je, kaže, suprugina plaća manja od pet tisuća kuna.

Zbog toga ne mogu financijski pratiti ovaj postupak i plaćati troškove obrane pa sam jednostavno prisiljen otkazati punomoć svom odvjetniku Kunštiću, a meni je iz istog razloga već otkazao suradnju odvjetnik Mate Matić, naveo je Šestak.

Sudu je predložio da mu se zbog odmaklosti i složenosti postupka te kako bi se zadržao tempo rasprave po službenoj dužnosti dodijeli odvjetnik Kunštić, ali to nije prihvaćeno. Obrazlažući taj prijedlog, Šestak je naveo da bi nekom drugom odvjetniku trebalo više mjeseci da prouči predmet i pripremi se za obranu.

"To nije nikakva 'finta', kako će to možda javnost protumačiti, jer ja više uistinu nemam novca za plaćanje odvjetnika", rekao je za Hinu Šestak

Šestakovo financijsko stanje otežala je i nedavna presuda po kojoj je osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora zbog primanja mita od poduzetnika Nevija Prloga jer će, postane li pravomoćna, morati vratiti 190.000 kuna.

Nedavno je, pak, oslobođen optužaba u aferi "Kredit" u kojoj je s još jednim bivšim čelnikom Podravke Darkom Marincem bio optužen zbog zajma od pet milijuna kuna tvrtki pred stečajem.

U nastavku suđenja u slučaju "Spice" u ponedjeljak se trebao pojaviti prvi USKOK-ov svjedok, bivši predsjednik uprave Podravke Zvonimir Majdančić, a nakon njega i bivši član nadzornog odbora te koprivničke prehrambene tvrtke Damir Felak

Sud je dosad prihvatio ispitati 115 USKOK-ovih svjedoka i 30-ak svjedoka obrane, među kojima i predsjednika HSS-a Josipa Friščića, SDP-ova koprivničkog gradonačelnika Zvonimira Mršića, bivšega glasnogovornika vlade Ratka Mačeka i predsjednika nadzornog odbora Podravke Ljubu Jurčića

Od javnosti poznatijih imena s liste USKOK-ovih svjedoka u sudnici bi se trebali pojaviti ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i bivši predsjednik Hrvatskoga fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak

O mogućem svjedočenju najzvučnijih političkih imena - Jadranke Kosor, Ive Sanadera, Stjepana Mesića, Ivana Jarnjaka, ministra gospodarstva Đure Popijača te saborskog zastupnika Borisa Kunsta, sindikalista Ozrena Matijaševića i predsjednika uprave Zagrebačke banke Franje Lukovića sudsko vijeće odlučit će naknadno tijekom suđenja.

Uz Šestaka na optuženičkoj su klupi bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec, bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnik varaždinske Fimi grupe Milan Horvat, vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS-a Srđan Mladinić te zagrebački odvjetnik Zoran Marković

Tereti ih se da su Podravkinim novcem pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom koju su, tvrdi USKOK, pritom oštetili za više od 400 milijuna kuna.