APEL MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI

Šest Tibetanaca pokušalo samospaljivanje

08.11.2012 u 16:52

Bionic
Reading

Jedan Tibetanac, šesti u zadnja dva dana, pokušao se zapaliti u Kini u četvrtak, dok u Pekingu počinje kongres Kineske komunističke partije na kojemu će se imenovati novi čelnici u zemlji, doznaje se od tibetske vlade u egzilu

'Potvrđeno je da se šesta osoba pokušala zapaliti, ali ne znamo njezino ime ni dob', rekao je Lobsang Choedak, glasnogovornik vlade u egzilu sa sjedištem u indijskom gradu Dharamsali.

Nešto ranije, čelnik vlade Dicki Chhoyang izjavio je za AFP, pozivajući se na 'naše izvore', da su samo u srijedu zabilježena četiri samospaljivanja u znak prosvjeda, što je dosad najveći broj u jednome danu. Vlada je poslije potvrdila i peti slučaj.

S ovim zadnjim slučajem, u zadnjih 48 sati se zapalilo ili je to pokušalo učiniti šest osoba.

Muškarac koji se zapalio u četvrtak umro je, izvijestila je skupina aktivista za prava Tibetanaca 'Students for a free Tibet' sa sjedištem u Indiji, ali vlada u egzilu nije potvrdila tu informaciju.

'Samospaljivanja u Tibetu jesu apel na suosjećanje upućen međunarodnoj zajednici, kineskoj vladi i kineskom narodu, kako bi čuli očajnički krik njegovih stanovnika', istaknuo je Dicki Chhoyang.

Sedamdesetak Tibetanaca pokušalo se zapaliti od veljače 2009. Pedeset četvero je umrlo od opeklina, po podacima tibetske vlade koja se sklonila u Indiju nakon bijega Dalaj lame 1959.

Dalaj lama, duhovni vođa Tibetanaca, pozvao je ovoga tjedna buduće kineske čelnike da promijene metode i prekinu s 'cenzurom i represijom'.

Kineska komunistička partija počela je u četvrtak kongres na kojemu će izabrati novog vođu u idućih deset godina.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay pozvala je Peking da odmah reagira na nezadovoljstvo Tibetanaca, spomenuvši 'zatvaranja i nestanak ljudi', 'prekomjernu uporabu sile' i 'gušenje kulturnih prava Tibetanaca'.

Kina je odmah izrazila svoje 'nezadovoljstvo'. 'Golema većina ljudi na (kineskim) područjima Tibeta zadovoljna je sadašnjim uvjetima života', uzvratio je Hong Lei, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.