SUDBINA DONJECKA I LUHANSKA

Separatisti tvrde: Odaziv na referendum je ogroman!

11.05.2014 u 09:20

  • +20

Referendum u Ukrajini

Izvor: Reuters / Autor: Sergei Karpukhin

Bionic
Reading

Proruski separatisti objavili su kako je prema prikupljenim podacima odaziv na referendumu za neovisnost istočnog dijela Ukrajine do 12 sati premašio 30 posto u Donjecku te 20 posto u susjednom Luhansku

Predsjednik izborne komisije Roman Ljagin kazao je kako 'odaziv nije samo visok, on je ogroman', prema agenciji Interfax.

Više od sedam milijuna istočnih Ukrajinaca pozvano je da glasuje kako bi odlučili o sudbini regija Donjeck i Luhansk, što bi moglo završiti odcjepljenjem tog dijela zemlje.

Te konzultacije s potencijalno povijesnim posljedicama Kijev i međunarodna zajednica smatraju ilegalnim. Odvijaju se dok traju novi sukobi između ukrajinske vojske i pobunjenika koji već nekoliko tjedana drže grad Slovjansk, gdje se također glasa.

'Sve se odvija kao što smo predvidjeli, birališta su otvorena na vrijeme i ljudi dolaze glasovati', objasnio je Nikola Consev, jedan od dužnosnika u organizaciji referenduma u Donjecku.

RTL Autor: RTL

Detonacije odjekivale Slovjanskom cijelu noć

Brojne i vrlo snažne detonacije čule su se u noći sa subote na nedjelju u Slovjansku, uporištu proruske oružane pobune na istoku Ukrajine, nekoliko sati prije početka kontroverznog referenduma o nezavisnosti tog dijela zemlje.

Odjek učestale paljbe teškim naoružanjem čuo se oko ponoći s periferije i trajao je oko sat vremena. Rafali iz automatskog oružja također su odzvanjali blizu središta grada.

Rano navečer sukobi su se već odvijali u Andrijvki na 'liniji fronte', na južnom ulazu u Slovjansk, gradu sa 110.000 stanovnika okruženom ukrajinskim snagama koje su ondje pokrenule 'antiterorističku operaciju' širokih razmjera protiv pobunjenika 2. svibnja, rekli su stanovnici.