iz kamenog doba

Senzacionalno otkriće u Istri: Nađeni crteži u špilji stari 30 tisuća godina

10.04.2019 u 22:36

Bionic
Reading

Crteži iz kamenog doba otkriveni su u Romualdovoj špilji u Istri. Povijesno je to otkriće svjetskih razmjera. Hrvatska je tako stala uz bok najpoznatijim prapovijesnim nalazištima života i umjetnosti homo sapiensa

Pećinske slikarije u Romualdovoj pećini zabilježene su još 2010. godine kada je Darko Komšo (Arheološki muzej Istre) u sklopu projekta CRORA (CROatian Rock Art – Hrvatsko stijensko slikarstvo) otkrio crteže izrađene crvenom bojom na zidovima pećine te pretpostavio njihovu pripadnost paleolitičkom razdoblju. Tu je pretpostavku 2017. godine potvrdio međunarodni tim pod vodstvom dr. Aitora Ruiz-Redonda u sklopu projekta BALKART, čiji je cilj bio proučavanje paleolitičke umjetnosti na Balkanu, a kojeg su financirali francuska država i Arheološki muzej Istre. Tom je prilikom pregledana i Romualdova pećina i potvrđeno je kako slikarije u njoj potječu iz gornjeg paleolitika.

Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre kazao je kako je otkrio slikarije 2010., nakon što je tri godine radio istraživanja u pećini i prolazio pokraj njih. 'Nisam ih tada vidio. Jako je slaba očuvanost. One su crvene boje, ali utopljenje u boje zidova. Slučajno, kad sam vodio jednog kolegu iz Francuske, ugledao sam crvenu boju na zidu. Vratio se nazad i poslikao. Imao sam što i vidjeti', kazao je za Novu TV.

Na pitanje jesmo li ovim otkrićem smješteni uz bok najpoznatijih paleolitskih nalazišta u Francuskoj i Španjolskoj, odgovara:

  • +2
U Romualdovoj pećini otkrivene paleolitičke pećinske slikarije Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

'Sigurno da jesmo. Kad se gleda da u tim područjima ima 650 lokaliteta s pećinskim slikarijama, da znamo da na području Balkana imamo samo jedan lokalitet otkriven, otprije devet godina, onda je ovo vrhunsko otkriće, ne samo po kvaliteti uratka. Imamo male nalaze crteža životinja i ljudi. Ovo područje je bilo nepoznato za pećinsko slikarstvo paleolitika. Ovo otvara potpuno nove mogućnosti, želje i nadu da ćemo takvih lokaliteta pronaći još na području Hrvatske. Ovakvo nalazište u Hrvatskoj na kojem su ljudi prije 30.000 godina crtali, na kojem su slikali, stvarali zaista je fascinantno'.