NAJSTARIJA ASTROLOŠKA KARTA?

Senzacija s Pelješca obišla svijet

  • Autor: Marko Stričević
  • Zadnja izmjena 20.01.2012 12:57
  • Objavljeno 20.01.2012 u 07:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

O nedavnom otkriću na poluotoku Pelješcu - pronalasku jedne od najstarijih astroloških tablica poznatih znanosti - opširno izvještavaju mediji od Amerike preko Velike Britanije do Rusije i Albanije

Nakon što su dr. Stašo Forenbaher i dr. Alexander Jones objavili rad u Journal for the History of Astronomy, veliku pozornost ovoj vijesti posvetili su siteovi s vijestima o znanosti (američki LiveScience), tiražni tabloidi (britanski Daily Mail) i renomirani informativni portali poput ruskog Gazeta.ru.

Riječ je o rezultatima višegodišnjeg istraživanja u pećini Spila kod mjesta Nakovana, gdje je ekipa znanstvenika predvođena dr. Forenbaherom istraživala nalazište ilirske civilizacije. Pećina je bila začepljena oko dva tisućljeća: pretpostavlja se da su to učinili rimski vojnici u ratu protiv ilirskih pobunjenika.

Posebno zanimanje šire javnosti izazvalo je 30-ak komadića bjelokosti koji tvore necjeloviti mozaik astrološke tablice. Analiza radioaktivnim ugljikom pokazala je da je slon od čije je kosti izrađen predmet živio prije 2.200 godina. Znanstvenicima navodno nije poznat primjerak ovakvog predmeta koji bi bio stariji, premda dokazi o sustavnosti antičke astronomije datiraju i mnogo dublje u povijesti civilizacija. Pelješka tablica sadrži horoskopske znakove i vjerojatno je služila za predviđanje sudbine po vremenu rođenja u godini.

Zasad nisu dane čvrste teorije kako se tablica našla u pelješkoj pećini, a pretpostavlja se da je mogla biti donesena i iz neke druge kulture (možda pljačkom). Astrologija se počela razvijati u prvom tisućljeću prije Krista u Babilonu, nakon čega se proširila sve do istočnog Sredozemlja.

Prema nekim teorijama, nalazište Spila moglo bi kriti ilirsko svetište, o čemu svjedoče i falički stalaktiti unutar špilje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi