nezadovoljni mjerama

Seljaci blokirali cestu prema granici s BiH, Pokrovac: Ne padamo više na obećanja

23.11.2023 u 12:41

Bionic
Reading

Nezadovoljni Vladinim mjerama protiv afričke svinjske kuge, dio slavonskih poljoprivrednika blokirao je u četvrtak cestu koja vodi prema graničnom prijelazu Županja-Orašje

Predvode ih Stožer za obranu hrvatskog sela i nedavno osnovani Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje, koji su u srijedu organizirali izlazak seljaka na ceste, ali tada nisu blokirali prometnice.

"Zatvorili smo i sad ćemo vidjeti ako se netko javi za sastanak, nećemo padati više na njihova obećanja jer to ničemu ne vodi, danas donesu jednu odluku, sutra drugu. Oni su doslovno pogubljeni, ne znaju tko ima glavu nosi. Od njih je sve za očekivati, samo ono najgore, ništa dobro", izjavio je predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela Tomislav Pokrovac.

Iz policije su potvrdili da osiguravaju prosvjed koji je prijavljen.

Prosvjednici zahtijevaju zaustavljanje eutanazije svinja, prestanak svih oblika kategorizacije objekata za držanje svinja i hitno ukidanje zabrane klanja svinja.

Također traže omogućavanje svinjokolje u vlastitim objektima uz prethodni nadzor veterinara, osiguranje redovne mjesečne novčane potpore uzgajivačima kojima su svinje eutanazirane i omogućavanje slobodne trgovine nezaraženim svinjama.

  • +23
Prosvjed seljaka Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković poručila je prosvjednicima, koji su nezadovoljni mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge, da se mora raditi po propisima, pa ministarstvo ne može prihvatiti dio zahtijeva kojima bi se kršila biosigurnost.