SUĐENJE ZA CORE MEDIJU

Šelebaj se nije pojavio, Čuljak nasmijana u sudnici

06.05.2014 u 14:13

Bionic
Reading

Čitanjem Uskokove optužnice danas je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo suđenje Vladimiru Šelebaju, njegovoj bivšoj supruzi i bivšoj televizijskoj voditeljici Dijani Čuljak te ostalima optuženima za sudjelovanje u izvlačenju milijunskih iznosa iz produkcijskih tvrtki Core media i Media spot

Suđenje je počelo u odsutnosti Šelebaja koji je ranije odbacio krivnju. No sutkinja Jasna Galešić ga je pozvala da u nastavku rasprave obavezno pristupi jer se bez njegove nazočnosti neće izvoditi dokazi.

Dijana Čuljak i Tonček Mandić danas su pred sudskim vijećem ponovili da nisu krivi dok su krivnju priznali Vlado Bućan i Igor Šumaković. U ovom se slučaju krajem prošle godine jedino nagodio suokrivljeni Mario Cikač, a nakon priznanja uvjetno je osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od pet godina.

Bivši supružnici Šelebaj i Čuljak su prema optužnici 2004. s još jednim suradnikom zaključili ugovor o tajnom društvu kako bi prikrili stvarnu vlasničku strukturu, pri čemu su dijelili dobit. Šelebaj i Čuljak su uz produkcijsku tvrtku Core media zajednički vodili i poslovanje Media spota, a za ispostavljene fiktivne račune navodno su plaćali proviziju od pet do sedam posto.


Tužiteljstvo tvrdi da su od 2007. do 2008. s ostalima dogovorili da im pronalaze nove tvrtke koje bi im ispostavljale fiktivne račune uz proviziju od pet posto, a osim za izvlačenje novca iz tvrtki, tereti ih se i za štetu državnom proračunu jer su na fiktivnim računima iskazivali pretporez i tražili njegov odbitak.

Ukupnu ilegalnu zaradu u tom slučaju tužiteljstvo procjenjuje na 24 milijuna kuna. Bivšu televizijsku voditeljicu Dijanu Čuljak, koja je s HRT-a otišla u sjeni prozivki za sukob interesa, Uskok tereti i za sprečavanje dokazivanja jer je od Gorana Šarića tražila da svjedoči u njezinu korist.

Obrana Vladimira Šelebaja u uvodnom je govoru ustvrdila da Državno odvjetništvo nije u zakonskom roku podiglo optužnicu te da Šelebaj nije pribavio imovinsku korist jer je novac trošio na poslovanje. Osim toga, Šelebaj nije bio odgovorna osoba 2008, iz koje datiraju sporni fiktivni računi.

Odvjetnik Anto Nobilo kazao je kako će dokazati da njegova branjenica Dijana Čuljak nije stvarno vodila poslove u tvrtkama Core media i Media spot i da nije obavljala nijednu radnju s obilježjem kaznenog djela zlouporabe položaja. Osim toga, kazao je Nobilo, Čuljak nije bila suvlasnica tvrtki, a ako formalno i jest, toga nije bila svjesna zbog obmane bivšeg supruga Vladimira Šelebaja.

Suđenje se nastavlja 15. svibnja iznošenjem obrana onih koji su priznali krivnju i čitanjem dokumentacije.