žestoka kritika

Selak Raspudić: Novi zakon društvena smrt za osobe sa 100-postotnim invaliditetom

13.02.2024 u 13:10

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić izjavila je u utorak da Zakon o osobnoj asistenciji u praksi znači 'društvenu smrt' za osobe koji imaju 100-postotni invaliditet, a žive sami, jer ih tjera da biraju između usluge osobnog asistenta i usluge pomoć u kući

"Spomenuti zakon propisuje da osobe sa 100-postotnim invaliditetom moraju birati između dvije usluge, a to su pomoć u kući i osobna asistencija. Nitko nije odabrao bit invalid, ne može se pred njih staviti takav izbor'', rekla je Selak Raspudić na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru, kritizirajući zakon koji je stupio na snagu u srpnju prošle godine

''Sustav, pa i zakonodavac očito ne vjeruje da postoje osobe s invaliditetom koje žive same i zbog čega ih je ovaj zakon osudio na smrt'', ustvrdila je

Osim što resorno ministarstvo nije razmatralo potrebe osoba s invaliditetom koje se trude živjeti samostalno, Selak Raspudić upozorila je i na manjak ljudi u sustavu osobne asistencije.

''U registru osobnih asistenata, koji još uvijek nije uspostavljen, trebalo bi biti oko 15400 osoba, prema riječima ministra Piletića. Međutim, osobnih asistenata ima 2.547 te još oko 1.100 njegovateljica i 6.000 pomoćnika u nastavi, stručnih komunikacijskih savjetnika i vidljivih pratitelja. Dakle, do onog broja koji se najavljivao, fali već sada skoro pola ljudi'', naglasila je zastupnica.

Selak Raspudić zbog toga očekuje dolazak inozemne radne snage u i tim poslovima, s obzirom da se roditeljima ne dozvoljava da uđu u sustav osobne asistencije. ''A je li to moguće s obzirom na njihovo poznavanje jezika i komunikacijskih vještina i kako bi to izgledalo u praksi, možete samo zamisliti", dodale je.

Ivan Milatić, osoba sa 100-postotnim invaliditetom koja živi sama i koja koristi obje navedene usluge, kazao je da će njegov život biti sveden na kućni pritvor, no državu to ne zanima.

''Sad se tiče konkretnih posljedica, ja sam jučer sebi potpisao smrtnu presudu. Šta to znači? Ja sam se morao odreći usluge pomoći u kući i jedinog toplog obroka koji sam do sada dobivao, a neće mi se povećati novčana primanja'', izjavio je.

Uz to, Milatić je ustvrdio da ni problem nedovoljnog broja sati osobne asistencije za korisnike te usluge također nije riješen.

''U prosincu prošle godine dobio sam procjenu triju stručnih osoba, prema kojima imam pravo na 223 sati mjesečno. Ta procjena mi ništa ne znači, jer zakon propisuje da mi maksimalno pripada 176 sati'', rekao je Milatić.

Što se tiče sigurnosnih provjera u slučaju novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, zastupnica Selak Raspudić kaže da su i prethodne sigurnosne provjere dale dovoljno razloga da on ne bude izabran na spomenutu poziciju,

"Mi se trebamo fokusirati na ono bitno što je pred nama, a to je činjenica da - ne Andrej Plenković - nego građani Hrvatske, na kraju kroz izbore odlučuju i o državnom odvjetniku", kazala je Mostva zastupnica.