STOŽER ZA OBRANU RAFINERIJE

Sekulić o gašenju proizvodnje u rafineriji Sisak: Zbunjuje izostanak jasne reakcije Vlade

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 20.12.2018 18:45
  • Objavljeno 20.12.2018 u 18:45
Predrag Sekulić

Predrag Sekulić

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Vijest o gašenju proizvodnje u sisačkoj Rafineriji, iako očekivana, među zaposlenicima je u četvrtak izazvala uznemirenost, a glasnogovornik Stožera za obranu Rafinerije Predrag Sekulić je rekao kako s tim uvezi 'zbunjuje izostanak jasne reakcije Vlade'

U Stožeru za obranu Rafinerije i rafinerijskim sindikatima ističu kako su navedeni argumenti za prekid proizvodnje neuvjerljivi i jednostrani.

Kako je rekao Sekulić, nije ih iznenadila vijest o prekidu proizvodnje u Sisku. 'To je samo potvrda naše tvrdnje kako je riječ o neprijateljskom preuzimanju Ine od MOL-a. Zbunjuje nas, međutim, izostanak jasne reakcije Vlade, čiji su predstavnici u nekoliko navrata najavljivali kako će se zauzeti za nastavak proizvodnje i opstojnost sisačke Rafinerije', rekao je za Hinu povjerenik Sindikata 'Nova solidarnost' i glasnogovornik Stožera Predrag Sekulić.

On je za sutra najavio susret branitelja Rafinerije na kojem će biti riječi i o budućim postupcima branitelja, sindikata i Stožera.

Budući da je Vlada Republike Hrvatske drugi najveći suvlasnik Ine, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je 5. listopada, na temelju rasprave na Gradskom vijeću, uputila predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću pitanje o statusu Rafinerije nafte.

Gradonačelnica je, među ostalim, upitala premijera ima li MOL njegovu suglasnost o prekidu proizvodnje u Sisku. Ako ima, kakvi su planovi za proizvodnju, skladištenje i transport sirove nafte iz Strušca i okolnih naftnih polja iz kojih se sirova nafta prirodnim padom transportira u sisačku Rafineriju, gdje se prerađuje u derivate.

'Smatram da se problemom gašenja proizvodnje treba baviti sada, a ne čekati da se to dogodi pa se baviti teškim i nesagledivim posljedicama', zaključila je gradonačelnica u dopisu iz listopada ove godine koji je danas proslijedila i novinarima.

U odgovoru od 21. studenoga ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ističe kako Vlada s ključnim dionicima intenzivno radi na implementaciji rješenja. Također navodi, vezano uz izjave o zatvaranju Rafinerije Sisak sljedeće godine, da MOL takvu odluku ne može donijeti jednostrano, bez dogovora s Vladom Republike Hrvatske. Na kraju ističe da je prioritet održavanje zaposlenosti u županiji te kako je Ministarstvu zaštite okoliša i energetike cilj skrbiti za sve strateške državne interese te aktivno motriti kretanja na tržištu koja se odnose na tvrtke od nacionalnog značaja.

Gradonačelnica Ikić Baniček u današnjem priopćenju navodi i da je ministar Ćorić, odgovarajući na pitanje novinara uoči današnje sjednice Vlade o transformaciji poslovanja u Sisku, rekao kako su Uprava i Nadzorni odbor poduprli poslovni plan Ine za 2019. godinu.  

Na pitanje znači li to kraj 'rafinerijskog biznisa u Sisku', ministar Ćorić je odgovorio da je 'transformacija poslovanja u Sisku promišljena na razni menadžmenta Ine' te kako drži da je to jednostavno put kojim Ina treba ići, prenijela je gradonačelnica u priopćenju koje je zajedno s faksimilima svoje prepiske s Vladom danas uputila novinarima 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!