U MANIRI HITCHCOCKA

Seks, korupcija i prisluškivanje u Pragu

17.06.2013 u 12:50

Bionic
Reading

Nevjerojatan ljubavno-špijunsko-korupcijski skandal potresa Češku: prošli tjedan policija je upala u sjedište vlade u Pragu, nakon čega se otkrilo da je voditeljica ureda i navodna ljubavnica premijera Petra Nečasa naredila tajnoj službi prisluškivanje premijerove supruge, dok je premijer dogovarao političku korupciju

'Nečas neće otići!', šokirano je prije samo dva dana pisao bečki konzervativni dnevnik Die Presse, izražavajući manje-više unison šok europskih medija koji se ne mogu dovoljno načuditi nevjerojatnom skandalu koji nekoliko dana potresa Prag. Riječ je o koktelu političke korupcije, seksualne nevjere, opsesivne ljubomore, prisluškivanja i tajnih službi zloupotrijebljenih za privatne interese. Češki premijer Petr Nečas našao se u središtu afere koja zapravo podsjeća na izgubljeni film Alfreda Hitchcocka, u kojem seksualno-ljubavna opsesija uništava glavnog (anti)junaka.

Predstojnica ureda Jana Nagyova, za koju sada svi mediji pišu i da je premijerova ljubavnica, optužena je da je naredila tajnoj službi prisluškivanje predsjednikove supruge. Tvrdi se da je razlog ljubomora, iako je premijer u procesu razvoda, a njegova otuđena supruga živi u drugom stanu s njihove dvije maloljetne kćeri. Ljubomornoj Nagyovoj sada prijeti pet godina zatvora zbog zloupotrebe tajnih službi. Novinski komentatori u Pragu ismijavaju situaciju komentarom da 'ljubav nema granica'.

No češki antikorupcijski policajci nisu došli samo posredovati u ljubavnoj drami premijera, nego su saznali nešto i tome kako se kupovalo parlamentarne zastupnike da ne bi srušili vladinu većinu. Primjerice, tri zastupnika stranke ODS podržala su budžet štednje premijera Nečasa, da bi kasnije bili nagrađeni dobro plaćenim funkcijama u nadzornim odborima. Prema anonimnim izvorima iz praške policije, ponekad je i zaljubljena tajnica Jana Nagyova znala isporučivati mito pojedinim zastupnicima u parlamentu!

Usprkos svemu tome, premijer Nečas se odbijao povući ili dati ostavku, optužujući policiju da je provela 'neprihvatljivu premetačinu' i garantirajući da se ništa nezakonito nije dogodilo jer je sve to 'standardni dio državne politike', dakle da se 'lojalnost stranci osigurava međusobnom podrškom'. Vjerovali su mu i koalicijski partneri, pa je lijeva opozicija najavila podnijeti zahtjev za glasanje o povjerenju vladi. Čeka se i potez predsjednika Miloša Zemana koji se sastao s predstavnicima policije, državnim tužiteljem, vođom opozicije i premijerom Nečasom.

Spekulira se da bi Zeman mogao povjeriti bivšem predsjedniku Vaclavu Klausu premijersko mjesto u prijelaznoj vladi, s obzirom da je najnoviji preokret u ovoj nesvakidašnjoj aferi Nečasova neopoziva ostavka, koju je jučer poslijepodne podnio iznenađujući sve ostale političke aktere. Prije samo tri dana tvrdio je da će se boriti protiv opoziva, ali je uhićenje Nagyove - koja sjedi u istražnom pritvoru i šalje prijeteće poruke preko odvjetnice - i još nekoliko bliskih suradnika pokazalo da je premijer izgubio svoju bitku.

Sada se postavljaju dva pitanja, na koja će se odgovor brzo dobiti – hoće li i Petr Nečas biti uhićen te tko će biti novi premijer Češke Republike?