NOVA UREDBA VLADE

Šefovi državnih strateških tvrtki ubuduće neće morati imati 10 godina iskustva

13.04.2016 u 16:42

Bionic
Reading

Predsjednici uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba u vlasništvu države ubuduće, ako društvo nema konsolidirani prihod u prethodnoj godini veći od 750 milijuna kuna, neće morati imati deset godina radnog iskustva na rukovodećim pozicijama već će za to biti dovoljno i pet, a za društva s konsolidiranim prihodom većim od navedene svote morat će imati deset godina iskustva na rukovodećim položajima, proizlazi iz Uredbe Vlade koja je usvojena na današnjoj sjednici

U staroj Uredbi stajalo je pak da predsjednik Uprave mora imati 10 godina bez obzira na veličinu prihoda društva.

Kao razlog za donošenje nove Uredbe prvi potpredsjednika Vlade Tomislav Karamarko obrazložio je činjenicom da su se čelni ljudi tih poduzeća birali javnim natječajima uz posredovanje specijaliziranih agencija.

Novom uredbom određuje se da se biraju ili putem javnog natječaja ili posredstvom specijalizirane agencije koja se također o potrebi može odabrati na javnom natječaju.

'Uredbom, koja sadrži opće minimalne uvjete, nadležnosti i korake postupanja u provedbi javnog natječaja, odnosno izborom putem specijalizirane agencije, pojednostavljuje se i ubrzava se postupak odabira kandidata', kazao je Karamarko.
Odluku o tome za koja trgovačka društva će se odabir kandidata provoditi posredstvom specijalizirane agencije donosit će vladino Povjerenstvo za upravljanje strateškim trgovačkim društvima.

Slični se kriteriji određuju i za kandidate za članstvo u nadzornim odborima tih društava, među kojima će odabir provesti Povjerenstvo za upravljanje strateškim trgovačkim društvima te Vladi predložiti koga da imenuje.

Vlada je radi zahtjeva Ustavnog suda prije dvadesetak dana osnovala radnu skupinu koja je, kako je izvijestila ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić, zaključila da je sadašnji Obiteljski zakon neprimjenjiv, nedorađen i jako kompliciran te da treba izraditi novi.