EUROPSKA KOMISIJA

'Šefa HRT-a treba birati kvalificirana većina u Saboru'

  • Autor: V. Brkulj
  • Zadnja izmjena 12.06.2012 16:28
  • Objavljeno 12.06.2012 u 16:28
HRT snimatelj

HRT snimatelj

Izvor: Pixsell / Autor: Danijel Berkovic/Pixsell

Europska komisija (EK) uputila osnovne primjedbe na Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o HRT-u. Zakon o HRT-u, s usvojenim primjedbama EK bit će upućen na Vladu RH, doznajemo iz Ministarstva kulture

Osnovna zamjerka EK na predloženi nacrt Zakona, koji bi, prema najavama resorne ministrice Andreje Zlatar Violić, trebao proći dva saborska čitanja, odnosi se na ovlasti, način izbora i mogućnost razrješenja glavnog ravnatelja. Tako EK predlaže nadopunu uvjeta za izbor glavnog ravnatelja HRT-a te uvođenje kvalificirane većine pri izboru u Hrvatskom saboru.

EK je također potvrdio da postoje problemi u primjeni postojećeg zakona i istaknuo važnost načela transparentnosti pri izboru članova svih tijela kojima se osigurava ispravna primjena i provođenje zakonskih odredbi.

Također je naglašena važnost javne rasprave koja bi kontinuirano trebala trajati do drugog čitanja prijedloga u Hrvatskom saboru. Nacrt prijedloga zakona s usvojenim primjedbama bit će upućen Vladi RH.

Podsjetimo, osnovne razlike između HDZ-ovog i SDP-ovog zakona su, osim u samom ustrojstvu tijela koja vode javni RTV servis, i u njihovim ovlastima i djelokrugu rada.

Prema novom ustrojstvu HRT više ne bi imao tročlanu upravu, već bi kućom upravljalo ravnateljstvo sastavljeno od sedam članova; glavnog ravnatelja HRT-a, ravnatelja HTV-a, ravnatelja HR-a, ravnatelja Glazbene proizvodnje i multimedije, financijskog ravnatelja, glavnog urednika HRT-a i ravnatelja ljudskih resursa HRT-a.

Povratak je to dijelom i na zakon s početka 2000-ih, s tim da su dodani pojedini ravnatelji poput ravnatelja ljudskih resursa i financijskog ravnatelja.

Novost je i to da šefa kuće ne bi više biralo programsko vijeće (PV) i nadzorni odbor (NO), već bi to učinio Sabor. Ostale članove ravnateljstva imenovao bi NO po provedenom natječaju, a na prijedlog šefa kuće.

Prije imenovanja glavnog urednika HRT-a, glavnog urednika HTV-a i HR-a te drugih urednika koje bi imenovalo Ravnateljstvo, tražit će se savjetodavno mišljenje kreativnog osoblja zaposlenog na Prisavlju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi