JAMSTVO ZA ZRAČNU LUKU

Šef zavoda za statistiku odgovara Hajdašu: Nismo varali!

13.04.2015 u 08:41

Bionic
Reading

Nakon što je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić jučer prozvao Državni zavod za statistiku zbog 'šlampavosti', stigao je i odgovor šefa Zavoda Marka Krištofa

'Službena statistika nije bila frizirana. Radi se o tome da se i dan danas kod ovakvih podataka primjenjuju ona pravila koja su se primjenjivala u trenutku kad su takvi ugovori sklopljeni. Za stare projekte se primjenjuju stara, a za nove nova pravila', izjavio je za HRTKrištof.

Dodao je da će sve svoje odluke Državni zavod za statistiku komentirati na konferenciji za novinare 20. travnja.

Podsjetimo, ministar Hajdaš Dončić jučer je odgovarao na pitanja novinara, vezano uz posljednje napise u medijima da je davanje zračne luke u koncesiju, odnosno, gradnja novog terminala od strane francuskog investitora po modelu javno privatnog partnerstva, povećao deficit proračuna za prošlu godinu jer je država implicitno jamac. Hajdaš Dončić je istaknuo da, kao i u svakoj državi Europske unije, Ministarstvo financija izdaje jamstvo, ovdje za projekt Zračne luke Zagreb. Kazao je da je to svima poznato jer su svi dokumenti javno objavljeni nakon što su prošli sva verifikacijska tijela. Nadalje je pojasnio da postoji nešto što se zove 'direktan sporazum' koji potpisuje davatelj koncesije, banke i koncesionar i da to do sada nije ulazilo u državno jamstvo.

'Ne ulazi ni sada, nego je to zbog šlampavosti Državnog zavoda za statistiku, to je najblaže što mogu reći, i davanja podataka Eurostatu zbog nove metodologije. Oni je kvantificiraju kroz deficit. Ja postavljam pitanje: 'Kakav je onda deficit Francuske ili Velike Britanije, minus Irske, gdje je većina projekata označena kao projekti javno-privatnog partnerstva (JPP)?' zapitao se Dončić dodajući da u konačnici zgrada, odnosno terminal, ostaje u vlasništvu Republike Hrvatske. Istaknuo je da se zato potpisuje direktni sporazum te da nema izravnog jamstva i da se to zna od početka.