moralna odluka

Šef splitske policije po drugi put dao ostavku zbog sina

07.04.2024 u 09:27

Bionic
Reading

Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić podnio je neopozivu ostavku s obzirom na to da je jedan od njegovih sinova sudjelovao u ozljeđivanju mladića u noći s petka na subotu.

Marendić smatra da je njegova privatna situacija, u kojoj se našao kao otac, nespojiva s njegovom profesionalnom ulogom načelnika policijske uprave.

'Ovim putem vas želim obavijestiti da sam podnio neopozivu ostavku na mjesto načelnika PU splitsko-dalmatinske. U noći s petka na subotu dogodio se sukob između više osoba u kojem je jedan mladić teško ozlijeđen, a o čemu je policijska uprava jučer izvijestila javnost. S obzirom na to da je u ozljeđivanju mladića sudjelovao i jedan od mojih sinova, provođenje kriminalističkog istraživanja preuzeli su policijski službenici druge policijske uprave kako bi sve bilo istraženo maksimalno profesionalno, poštujući načelo institucionalne neovisnosti.

Iako ne postoji nikakav propust u smislu rukovođenja policijskom upravom niti sam se osobno ogriješio o zakon, smatram da je privatna situacija u kojoj sam se našao kao otac, nespojiva s mojom profesionalnom ulogom načelnika policijske uprave. Vjerujem da je jedino ispravno da se trajno izuzmem od obavljanja rukovodećih funkcija unutar MUP -a. Pored svih napora za očuvanje sigurnosti, pored programa prevencije koje organiziramo i provodimo nemam moralno pravo ostati na čelu ove policijske uprave.

Stoga sam s današnjim danom podnio neopozivu ostavku na mjesto načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Zahvaljujem svim djelatnicima, kolegama i nadređenima na suradnji i korektnosti prethodnih godina i siguran sam da će razumjeti moju odluku. Obitelji ozlijeđenog mladića izražavam žaljenje zbog ovakvog događaja i nadam se prije svega što skorijem ozdravljenju njihova sina', priopćio je šef splitske policije.

Marendić je na mjesto načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske, dao je ostavku i krajem 2018. kad mu je sin uzeo ključeve službenog vozila i pod utjecajem alkohola razbio ga u tri ujutro udarivši u ogradu mosta na splitskim Bačvicama.

Marendićev sin imao 1,70 promila alkohola u krvi, te je točno u 3.09 sati naletio na ogradu mosta na Bačvicama. Na sreću nije bilo ozlijeđenih i nastala je tek materijalna šteta.

'Vozilo je u vlasništvu Ministarstva unutarnjih poslova RH, a koristi ga načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Vozač (1999.) je član njegove obitelji te je, prema prvim informacijama, uzeo vozilo na korištenje bez njegova znanja. Glavni ravnatelj policije uputio je stručni tim Ravnateljstva policije u Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku, a kako bi se utvrdile sve okolnosti slučaja i posljedično poduzele zakonom sve predviđene mjere', izjavili su tada iz MUP-a.