situacija je ozbiljna

Šef Hrvatskih voda o tome što nas čeka u narednim satima: Slovenci nam ne mogu dati pouzdane podatke

04.08.2023 u 19:54

Bionic
Reading

U Zagrebu se Sava izlila iz korita, u pripravnosti su sve gradske službe te Hrvatske vode s četiri interventne ekipe. Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda rekao je kako se vrhunac vodenog vala može očekivati poslije ponoći, prema jutarnjim satima

'On će biti izrazito visok, možemo reći da će biti na razini 2010. godine, kad smo imali problema na desnoj obali rijeke Save na Velikogoričkom području', rekao je za HRT, te dodao da su od tada nadvišeni nasipi, ali da je određena nepoznanica dotoka iz Republike Slovenije, s obzirom da je i slovenski model u jednom trenutku zakazao zbog izrazite dinamike procesa i naglog porasta vodostaja.

'Slovenske kolege u jednom trenutku su nam dojavili o naglom dodatnom povećanju protoka odnosno na prognozirano. Tako da je sad neka razina očekivanog dotoka negdje sigurnih 3600 kubika, što je vrlo ozbiljan vodostaj i približan onome iz 2010. godine', istaknuo je.

Na pitanje trebaju li građani biti zabrinuti rekao je kako u gradu Zagrebu ne bi trebalo biti ugroze s obzirom da će se aktivirati odvodni kanal Sava-Odra i da će se određeni broj kubika prelijevati u Odransko polje.

'On može primiti 1500 kubika, ali očekujemo negdje do 700 kubika da će se prelijevati prema Odranskom polju i na taj način rasteretiti grad Zagreb, a inače smo sigurni u Zagrebu i sa 4200 kubnih metara u sekundi protoka'.

Zagreb: Pogled iz zraka na kanal Odra-Sava koji je već dijelom poplavljen Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban

Što se tiče ostatka Hrvatske.

'Moramo se ozbiljno na sve to pripremiti, znači isto tako tijekom ponoći očekujemo i vrh vodnog vala rijeke Drave na razini negdje oko 2000 kubnih metara u sekundi, isto tako i Mure u jutarnjim satima 1200 kubnih metara u sekundi. Sve su to izrazito ozbiljni vodostaji, snage su na terenu, na žalost ne možemo dobiti posebno pouzdane podatke od kolega voda iz Republike Slovenije, ali digli smo uzbunu i na te neke najviše vrijednosti', zaključio je Duroković.