u jeku napetosti

Šef hrvatske diplomacije sredinom siječnja odlazi ruskom kolegi Lavrovu

22.12.2021 u 10:50

Bionic
Reading

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sredinom siječnja odlazi u posjet Rusiji gdje će mu domaćin biti ruski kolega Sergej Lavrov, piše u srijedu Večernji list

Ruski ministar bio je prije točno godinu dana u Zagrebu, prvi put u 16 godina, i tada je uputio poziv Grliću Radmanu. Uz politički, posjet Grlića Radmana Rusiji ima i gospodarski aspekt, koji će naglasiti i na bilateralnom sastanku s Lavrovom, ali i na susretu s predstavnicima hrvatskih tvrtki koje rade u Rusiji.

Odlazak Grlića Radmana u Moskvu događa se u kontekstu nedavnog posjeta premijera Andreja Plenkovića Ukrajini, kao i povećanih napetosti između Rusije i Ukrajine te posljedično Rusije i Europske unije.

Odlazak Plenkovića u Ukrajinu nije izazvao reakcije Moskve koje su se znale čuti prije postupnog otopljavanja odnosa s Hrvatskom, kad su Rusi zagovaranje teritorijalne jedinstvenosti Ukrajine, ali i nuđenje modela i iskustva mirne reintegracije okupiranog teritorija nazivali miješanjem u unutarnje stvari druge države. Hrvatska nije najglasnija, ali je zasigurno među glasnijim zagovornicima Ukrajine i njezina teritorijalnog integriteta, no njezin stav ne izlazi ni milimetra iz okvira stava Europske unije, odnosno svih njezinih 27 država članica.

Novinarka Večernjeg lista Sandra Veljković piše da, unatoč razlikama, dvije države veže i zajednički interes, prvenstveno u sigurnosti, ali i još važnije - sličan stav prema Bosni i Hercegovini, državi koja je u sada opet, ususret izborima sljedeće godine, zbog poljuljane stabilnosti predmet zanimanja stranih država.

Glavno obilježje i čvrsto uporište ruskog stava jest potpora Daytonu i načelu pune ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH. Rusija ima specifičan odnos prema Republici Srpskoj, neki mogu reći da je takav njihov stav dobrim dijelom motiviran potporom Srbima u BiH i RS, ali ne smije se zanemariti činjenica da su Rusi vrlo konzistentni u potpori načelu ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda. Usto, kontinuirano se zalažu za ukidanje Ureda visokog povjerenika.

Hrvatska politika nije sukladna u svakoj rečenici s ruskom politikom u BiH, ali kad je riječ o temeljnom principu Daytona, što je ravnopravnost triju konstitutivnih naroda, dijele istu poziciju. Usto, Rusija je najglasnija i najkonzistentnija među stalnim članicama Vijeća sigurnosti na tu temu, a njezin je stav godinama nepromijenjen, piše Večernji list i dodaje da ne treba zanemariti ni gospodarsku komponentu posjeta hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Rusiji.