'OPASAN PRESEDAN'

Šef Charlie Hebdoa opleo po medijima i Papi

19.01.2015 u 11:54

Bionic
Reading

Gerard Biard, novi glavni urednik francuskog satiričkog lista Charlie Hebdo, u nedjelju je dao opširan intervju u kojem je odgovorio na tvrdnje pape Franje, ali i zapadnih medija koji iz straha nisu solidarno objavili karikature Charlie Hebdoa

Podsjetimo, mnogi utjecajni zapadni mediji, poput američkog New York Timesa i britanskog Guardiana, nisu se usudili prenijeti karikature Charlie Hebdoa, ali su zato bez previše razmišljanja objavili fotografije redakcije Charlie Hebdoa s krvavim mrljama po podovima i zidovima snimljene nakon ubilačkog pohoda islamističkih ekstremista 7. siječnja.

'Te karikature nisu tek mali nacrtani likovi. To su simboli – simboli slobode govora, slobode religije, demokracije i sekularnosti. Kad mediji odbiju objaviti te karikature, kad ih zamagle, oni zapravo zamagljuju demokraciju', izjavio je u razgovoru za NBC Biard, koji je pukim slučajem izbjegao pokolj u Parizu jer je 7. siječnja bio na putu u Londonu.


'Svaki put kad nacrtamo karikaturu Muhameda, svaki put kad nacrtamo karikaturu proroka, svaki put kad nacrtamo karikaturu Boga, branimo slobodu religije i slobodu govora. Religija ne bi smjela biti politički argument', rekao je Biard pa se osvrnuo na nedavnu tvrdnju pape Franje koji je, komentirajući napad na Charlie Hebdo, ustvrdio kako se 'ne bi smjelo provocirati i ismijavati nečiju vjeru'.

Za Biarda Papine riječi postavljaju opasan presedan u kojem se relativizira masovno ubojstvo nečim što su ubijeni napisali i nacrtali: 'Mi nikog ne ubijamo. Moraju se prestati miješati ubojice i žrtve. Oni koji pišu i crtaju moraju se prestati nazivati provokatorima. Moramo prestati govoriti da dolijevaju ulje na vatru. Ne možemo stavljati u isti koš ubojice s misliocima i umjetnicima.'


'U onom trenutku u kojem vjera ili religijski argumenti stupe u političku arenu, rasprava postaje totalitarna. Sekularnost nas štiti od toga. Sekularnost jamči demokraciju i osigurava mir. Sekularnost omogućava svim vjernicima i nevjernicima da žive u miru i to je ono što branimo', zaključio je glavni urednik Charlie Hebdoa.