'AGENT PEKINGA'

Šef američkog instituta koji je razapeo Bidena optužen da je špijunirao za Kinu

11.07.2023 u 06:38

Bionic
Reading

Savezni tužitelj New Yorka priopćio je u ponedjeljak da je za špijunažu u korist Kine optužio izraelsko-američkog državljanina koji pak za korupciju optužuje Huntera Bidena, sina demokratskog predsjednika

Gal Luft (57), ravnatelj istraživačkog instituta za energetiku optužen je da se "kao agent Pekinga udružio s drugima radi promicanja kineskih interesa", a da se "nije službeno prijavio kao strani agent, kao što traži američki zakon", ističe se u priopćenju ureda saveznog tužitelja južnog okruga New Yorka, Damiana Williamsa.

Lufta se goni i za "trgovinu oružjem", "kršenje sankcija protiv Irana" i za "lažne iskaze saveznim agentima". Uhićen je na Cipru u veljači 2023., a potom je pobjegao pošto je oslobođen uz jamstvo u očekivanju izručenja, dodaje ministarstvo pravosuđa.

Prijeti mu do 20 godina zatvora za najteže točke optužnice.

Gal Luft koji je kao savjetnik radio za energetsku tvrtku CEFC, pod kontrolom kineske države, optužio je pak prije nekoliko godina mlađeg sina Joea Bidena, Huntera, da je u mutnim okolnostima primio od te tvrtke milijune dolara.

Na video snimci koju je New York Post objavio 5. srpnja, Luft kaže da je o tome razgovarao s dvojicom američkih saveznih tužitelja i s četvoricom FBI-jevih agenata u Bruxellesu u ožujku 2019. Neki konzervativni zastupnici traže da Luft svjedoči u Kongresu.

"On je glavni svjedok", rekao je u nedjelju republikanski senator Ron Johnson za Fox News. "Moramo mu osigurati imunitet da bi mogao svjedočiti i ispričati svoju priču".

"Gal Luft je krajnje vjerodostojan svjedok o korupciji u obitelji Biden", napisao je u petak na Twitteru republikanski zastupnik James Comer.

U svibnju su republikanski zastupnici u parlamentarnom povjerenstvu za nadzor vlade objavili izvješće u kojemu navode da su članovi obitelji Joea Bidena i s njima povezane osobe primili gotovo 10 milijuna dolara od stranih kompanija, napose kineskih i rumunjskih.

Te su optužbe dio davno počete kampanje koja želi razotkriti sumnjive poslove Huntera Bidena, sina demokratskog predsjednika koji ima turbulentan privatni život.

Republikanci ga optužuju da je iskoristio svoje ime i očeve veze dok je ovaj bio potpredsjednik Baracka Obame (2009.-2017.) kako bi ugovorio sumnjive poslove u više zemalja.