ZAHTJEV ZA OSLOBAĐANJEM

SEEMO prijavljuje Makedoniju zbog novinara

25.10.2013 u 15:37

Bionic
Reading

Medijska organizacija jugoistočne Europe (SEEMO) izrazila je zabrinutost zbog ovotjedne presude izrečene u Makedoniji novinaru dnevnika Nova Makedonija Tomislavu Kežarovskom, koji je osuđen na četiri i pol godine zatvora jer je otkrio identitet zaštićenog svjedoka, i pozvala je makedonske vlasti da ga oslobode te da se zauzmu za slobodu tiska

U srijedu su se okupili novinari u Skoplju kako bi dali potporu Kežarovskom, ali je policija napravila kordon kakao bi ih zaustavila. Taj su prosvjed podržale vodeće novinarske udruge u zemlji, među kojima Makedonski institut za medije i sindikat novinara, te mnogi pojedinci.

'Svi ti događaji su zabrinjavajući i šalju jasnu poruku ostalim novinarima u zemlji da sami sebe cenzuriraju i da se ne bave istraživačkim novinarstvom', istaknuo je glavni tajnik SEEMO-a Oliver Vujović. 'Pozivam vladu u Skoplju, predsjednika i parlament da se zauzmu za slobodu tiska i govora u zemlji te da prikupe sve relevantne informacije i predaju ih istražiteljima koji rade na tim slučajevima.'

'Također pozivam vlasti da odmah oslobode Kežarovskog, a ja ću zatražiti od Vijeća Europe kao i od Europske komisije, koja je predložila otvaranje pristupnih pregovora s tom zemljom, da pažljivo prate razvoj događaja oko slobode medija u Makedoniji', rekao je Vujović.

Sud u Skoplju izrekao je u ponedjeljak zatvorsku kaznu istraživačkom novinaru Kežarovskom, koji je u pritvoru od 28. svibnja ove godine. On je uhićen zbog dva članka koje je napisao u studenome i prosincu 2008. godine za magazin Reporter 92 u kojima je otkrio identitet zaštićenog svjedoka u neriješenom slučaju ubojstva.

Ranije ove godine taj je svjedok, kako podsjeća SEEMO, rekao sudu da je njegovo prijašnje svjedočenje o ubojstvu bilo lažno te da je taj iskaz dao zbog prijetnji policije. Taj je slučaj ubojstva kasnije propao, a tužitelji su tvrdili da je Kežarovski time što je identificirao svjedoka omogućio okrivljenicima da na njega utječu.

SEEMO navodi da je iznenađen da je Kežarovski optužen toliko godina nakon što je napisao te članke te da su vlasti krive što nisu adekvatno zaštitile identitet svjedoka. Također ističe da je Kežarovski otkrio samo ime, a ne i prezime zaštićenog svjedoka te da je sud svojom odlukom ignorirao činjenicu da novinarova izvješća, u kojima tvrdi da je policija navela zaštićenog svjedoka da iznese lažan iskaz, spadaju u domenu pitanja javnog interesa.