SVEČANO OBILJEŽAVANJE

Sedamdeseta godišnjica Ustanka u varšavskom getu

19.04.2013 u 12:59

  • +2

Poljska obilježava 70. godišnjicu Ustanka u varšavskom getu

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Zvucima sirena u petak prijepodne u poljskom glavnom gradu počet će obilježavanje 70. godišnjice Ustanka u varšavskom getu kada je nekoliko stotina židovskih boraca radije izabralo umrijeti s oružjem u rukama u neravnopravnoj borbi s nacistima nego dopustiti da ih oni pobiju u okviru 'konačnog rješenja'

Na svečanom obilježavanju u petak se očekuje više tisuća ljudi ispred spomenika junacima ustanka u getu, među kojima će biti i poljski predsjednik Bronislaw Komorowski, predsjednik Europskog parlamenta Marin Schulz, izraelski ministar obrazovanja Shai Piron i preživjeli iz Holokausta.

Sudionici će otići i pred memorijalni spomenik na 'Umschlagplatzu', mjestu polaska vlakova prema plinskim komorama u logoru Treblinki kamo su nacisti poslali više od 300.000 varšavskih židova.

U nekadašnjem getu će povodom obilježavanja godišnjice biti otvoren muzej povijesti poljskih židova, koji će svjedočiti o tisućljetnom suživotu židova i Poljaka. Muzej bi trebao postati veliki centar kulturnih animacija uz bogati program kazališnih, filmskih, glazbenih i znanstvenih susreta, rasprava i radionica.

Od petka do nedjelje stotine dragovoljca će ulicama Varšave dijeliti papirnate narcise u spomen na Mareka Edelmana, posljednjeg zapovjednika ustanka u getu, koji je umro 2009. i koji je na svaku godišnjicu ustanka pred spomenik polagao to cvijeće.

U nedjelju će se stvoriti živi lanac sjećanja oko mjesta na kojem su nekada stajali zidovi varšavskog geta.

Najvažniji dio ustanka u getu počeo je 19. travnja 1943., a nacisti su zadnji otpor ustanika skršili 16. svibnja. Ustanak u varšavskom getu bio je najveći židovski ustanak u Drugom svjetskom ratu.